2012. december 5., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2012/12. számából

2013 a Polgárok Európai Éve
2013 a Polgárok Európai Éve az Európai Unióban. Az európai év célja, hogy az emberek többet tudjanak meg az uniós polgárság nyújtotta jogaikról és lehetőségeikről, és arra bátorítsa őket, hogy részt vegyenek a civil fórumokon. Az Európai Bizottság a rendezvénysorozatra többnyelvű weboldallal, kommunikációs stratégiával, konferenciákkal és nemzeti, regionális, valamint helyi rendezvényekkel készül.
Bővebb információ: http://ec.europa.eu/citizenship/european-year-of-citizens-2013/index_en.htm
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=30880

Készítsd magad adventi koszorúdat!
2012. november 30-án délelőtt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár alagsorában az adventi koszorúkészítés titkaiba avatta be az érdeklődőket a Kuckó Egyesület. A résztvevők felújíthatták vagy elkészíthették egyedi, saját ízlésüknek megfelelő koszorúikat.
Forrás: Róth András Lajos könyvtárőr, Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára, Székelyudvarhely

A Nagy Versmondás Csíkszeredában
A Nagy Versmondás címmel szervezett villámcsődület megérkezett Csíkszeredába is. A tömegeket megmozgató, közös szabadtéri versmondás néhány éve indult Magyarországon, amikor dr. Fűzfa Balázs, a Nyugat-Magyarországi Egyetem irodalomtanára összeállította az általa legszebbnek ítélt versek szubjektív listáját (http://www.12legszebbvers.hu/).
Ezúttal Arany János Szondi két apródja című költeményére esett a szervezők választása. Több mint négyszázan gyűltek össze Csíkszeredában, a Szabadság téren, a megyeháza előtt 2012. november 28-án délután, hogy együtt mondják el Arany János versét. A rendezvény helyi szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A város több iskolájából szép számmal érkeztek a kisebb-nagyobb csoportok, de nem csak helybeli iskolák csoportjai jöttek el, sokan érkeztek a környékbeli községek iskoláiból is, a csíkcsicsói kisdiákok csoportja, a kászonaltízi, csíkrákosi, tusnádi, csíkszenttamási és csíkszentmiklósi iskolások csoportjai is részt vettek tanáraikkal, osztályfőnökeikkel. A hideg, ködös novemberi idő ellenére a verset kedvelő, irodalomszerető városlakók is kijöttek a térre, főleg az idősebbek közül. A járókelők is meg-megálltak, érdeklődtek, és voltak szép számban, akik maradtak és aktívan bekapcsolódtak a versmondásba. A rendhagyó szabadtéri irodalomórára érkezett közönséget Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte. Dr. Fűzfa Balázs kiselőadásában az irodalom és mai társadalom kapcsolatáról tárt fel gondolatokat a hallgatóságnak. Jordán Tamás színművész vette át a szót, és vezényletével rövid gyakorlás után az összegyűltek két csoportban – egymásnak felelgetve – mondták kórusban a Szondi két apródja versszakait, visszhangzott a tér Arany János verssoraitól. A rendezvény Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész műsorával ért véget, ismert feldolgozásában-előadásában József Attila énekelt versei hangzottak el, Jordán Tamás is elmondott néhány József Attila-verset, ízelítőt adva egy hosszabb verses-zenés összeállításból. A csíkszeredai közönség ígéretet kapott arra, hogy a teljes műsorral is eljönnek majd.
A Kájoni János Megyei Könyvtár szervezői köszönetet mondanak mindenkinek, akik segítettek a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában, a pedagógusoknak a mozgósításért, mindazoknak, akik eljöttek és aktívan részt vettek a versmondásban, tettek azért, hogy Csíkszeredában is megszólaljon a magyar irodalom egyik legszebb verse.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Magyar nyelvű könyvtár nyílik Nagybányán
Nagybányán, a Teleki Magyar Házban 2012. december közepén magyar könyvtár nyílik, amelyet nemrég újítottak fel. Így a mintegy 25 ezer könyv, amelynek nagy részét magánszemélyek adományozták – és eddig jórészt dobozokban hevert –, most méltó helyére kerül.
Már készülnek a könyvtár ünnepélyes megnyitására, a digitális katalogizálás pedig még folyamatban van. A könyvtárban vannak 18. századi értékes könyvek is, amelyek Teleki Blanka édesapjának, gróf Teleki Imrének a könyvtárából származnak.
A könyvtárban olvasósarkok is várja majd a könyvek szerelmeseit. De az olvasók mellett a régi zene kedvelői is örömüket lelhetik, mert a könyvtár tekintélyes régi hanglemezgyűjteménnyel is rendelkezik.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=131416

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...