2012. december 8., szombat

Szávai Géza író a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban



2012. november 22-én író- olvasó találkozóra került sor a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban. Szávai Géza írót nagy izgalommal vártuk, hiszen ő iskolánk régi tanítványa. Vele együtt érkezett felesége, Szávai Ilona, a Pont Kiadó vezetője, aki a Fordulópont című folyóirat felelős szerkesztője is.

Szávai Géza nagyszerű előadó, aki humorosan és teljes egyszerűséggel beszélt műveiről.  A jelenlevőknek (kortársainak, a diákoknak és pedagógusoknak) elmondta, hogy már diákkorában kezdett írni, főleg elbeszéléseket. Ezt követték aztán regényei, ifjúsági könyvei ( a Burgum Bélus sorozat, Kokó Samuék vándorútja). A bemutatásra szánt könyveiből felolvasott néhány rövid részletet a Székely Jeruzsálem című esszéregényéből
és a Séta gramofon zenére című kötetből. A diákok számára talán az utóbbi volt élvezetesebb, hiszen egy régi matematika órát elevenített fel, melynek során még az is megtanulhatta, hogy mi az axióma, aki eddig nem tudta.

Másnap a III.-IV. osztályosokkal beszélgetett az író és Burgum Bélussal ismertette meg a kis olvasókat. A beszélgetés után a Háry János Akadémiára iratkozhattak be a gyerekek, amelynek feltétele egy három perc alatt elkészített humoros rajz volt. Ennek eredményeként a legjobban sikerült művek alkotói könyvjutalomban részesültek, amelyet az előadás végén dedikáltathattak a szerzővel.

Ezúton is megköszönjük Szávai Gézának és Szávai Ilonának a könyvtárnak adományozott könyvcsomagot és reméljük, hogy ígéretükhöz híven, egy későbbi alkalommal a Pont Kiadó kiadványival is jelentkeznek nálunk.
Hatos Melinda 

 

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...