2014. január 13., hétfő

2014-ig lejárt szerzői jogok

    2013-ban több alkotó esetében lejárt a szerzői jog, ami azt jelenti, hogy, akik 1943-ban hunytak el, azoknak a művei mentesültek a védettség alól. Az idei lista legismertebb neve Rejtő Jenő, de mellette többek között  Bálint György író, Harsányi Zsolt író, dalszövegíró, Hegedüs Gyula író  és Huber Gyula nótaszerző művei is közkinccsé váltak ez év január 1-jétől.
   A szerzői jog a szerző halála után 70 évig védi az alkotásokat, az oltalom minden esetben december 31-ig tart - emlékeztet az Artisjus -  Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye. A művek innentől szabadon felhasználhatók, azaz a jogutódok engedélye  nélkül lehet a könyveket kiadni, sokszorosítani, megfilmesíteni. "Egy  dolog marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti,  hogy továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna Senki Alfonz vagy  Fülig Jimmy kalandjait".
Forrás: MTI

Link a letölthető Rejtő könyvekhez:  
Rejtő műveit olvashatják Magyar Elektronikus Könyvtárban is - www.mek.oszk.hu



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...