2014. január 28., kedd

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA AZ ÁRPÁDHÁZI SZENT ERZSÉBET LÍCEUMBAN



Minden magyar érzelmű ember számára jeles nap január 22-e, mivel 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta a  Himnuszt. E jeles nap tiszteletére egy szép és ugyanakkor érdekfeszítő programot szervezett az iskola két magyar szakos tanárnője: Sándor-Rápolti Beradett, Györgypál Enikő és a könyvtárosnő az érdeklődő diákok számára.
            Egy ‚költő”-olvasó találkozón vehettünk részt, melyen az iskola néhány tehetséges diákjának verseit hallhattuk és kérdéseket tehettünk fel.


            Az ünnepséget a két tanárnő nyitotta meg egy-egy rövid beszéddel, melyen fölhívták a figyelmünket a magyar nyelv, magyarságunk megőrzésére, a magyar értékek továbbvitelére. Továbbá ismertették az esemény célját, miszerint megismerhettük  társaink alkotásait és elbeszélgethettünk a versek költőivel.
A rendezvény jó hangulatban telt. Művek felolvasására került sor a Szent Erzsébet gyöngyszemei című verseskötetből, amely a résztvevő költőpalánták verseit tartalmazza, de egy-egy diák újabb verssel is készült. Sokféle verset hallhattunk: volt hazafias, szerelmes, vidám, rajzfilmet idéző vagy költői hitvallás jellegű. 

            Együtt elemeztük ezeket, a szerzőket faggattuk az adott vers írásának okáról, az alkotással kapcsolatos érzéseikről, amelynek a vers köszönhető. Így megtapasztalhattuk azt a fajta verselemzést, amely egy Petőfi, Arany vagy bármely tanult költő versének elemzésekor nincs lehetőségünk, mert nem kérdezhetjük meg a szerzőt a műről. Ennek az eseménynek köszönhetően Egry József kijelentésének is felismerhetjük igazát, miszerint: „Egy nemzetnek nem csak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői” (Egry József).

Ennek tudatában úgy gondolom, hogy sokak szívében megszületett az elhatátozás, miszerint igyekezzünk értékeket létrehozni és a meglévőket megbecsülni.
Az ünnepség méltó befejezéseként meghallgattuk a Sinkovits Imre által elszavalt Himnuszt.


Antal Márta, XI-B


 A verseket összegyűjtöttem , Szent Erzsébet gyöngyszemei címmel kiadtuk és bemutattuk a Mikulás-napi ünnepségünkön, decemberben.

Gábor Tünde-Anikó könyvtáros,
 Gyimesfelsőlok


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...