2014. január 4., szombat

ReMeK-e-hírlevél 2014/1. számából

Könyvtárhasználati rangsor az EU-ban - százalékos arányok
A KIT hírlevél korábbi számaiban már volt szó az Eurobarometer friss kultúrafogyasztási felméréséről, amelynek egyik adata volt a magyar könyvtárhasználat 14%-os visszaesése 2007 és 2013 között. Most a 2013-as adatokat közöljük az anyagból, a 'járt-e az előző évben közkönyvtárban' kérdésre adott válaszok eredményét mutatja. Az országok adatai növekvő sorrendben: 8% - Ciprus, 10% - Görögország, 15% - Portugália, 17% - Románia, 17% - Luxemburg, 18% - Bulgária, 19% - Magyarország, 22% - Ausztria, 23% - Németország, 24% - Olaszország, 26% - Lengyelország, 26% - Szlovákia, 28% - Csehország, 29% - Málta, 31% - EU27 ÁTLAG, 31% - Horvátország, 33% - Spanyolország, 33% - Franciaország, 35% - Lettország, 37% - Belgium, 39% - Litvánia, 45% - Írország, 45% - Hollandia, 47% - Észtország, 47% - Nagy-Britannia, 48% - Szlovénia, 63% - Dánia, 66% - Finnország, 74% - Svédország.
[A legutóbbi, 2005-ös hiteles magyar felmérés - Tárki--OSZK http://ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2006/1/nagy.html - adatai 11,5%-os magyar könyvtári tagságot (!) jeleztek, amely 1985-ben még 17,7% volt.] (ref. MG)
Forrás: Eurobarometer, 2013. december 4.; KIT hírlevél 2013/45, 2013. december 4.

Tündérszó – meseíró pályázat
A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület immár ötödik alkalommal írja ki nemzetközi meseíró pályázatát. A pályázat szellemi mecénása Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A pályázat célja szabadon választott témájú mesék beküldése. Pályázók köre: magánszemélyek, a világ bármely országában élő 8–15 éves gyermekek. Egy pályázó csak egy mesét küldhet be a pályázatra.
Forrás és részletes információk itt: http://www.ggmuvhaz.hu/2013/12/06/tunderszo/

Népmese Hagyományőrző Évadot hirdet 2014-ben a magyarországi Mesekiadó
Az Évad keretében mesélő családokat keresnek Budapesten, országszerte és a határon túlról, a 2014-ben induló MESEMACI mesetévé-projekthez, a MESEMACI mesetévében rendszeres és alkalmi -műsorblokkokban történő - megjelenésekhez, műsorvezetők és a leendő MESE-nagyköveteK kiválasztásához. Továbbá a pályázat kapcsán nyertes családoknak lehetőséget biztosítanak MESEvideó- és MESE-hangoskönyv publikációkban való megjelenéshez.
A pályázatban nyertes családok egy általuk kijelölt felnőtt megbízottjával szerződést kötnek. Az adott együttműködést minden esetben egyedileg díjazzák - közös megállapodás alapján. Felső korhatár nincs, kis- és nagy családok, gyermeküket egyedül nevelők, de akár elhivatott párok jelentkezését is várják. Jelentkezési határidő: 2014. február 15.
Forrás és részletes tájékoztató a Mesekiadó honlapján: http://www.mesekiado.hu/2014/palyazat-2014/79-palyazat/73-palyazat

A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
József Attilát idézi a Role új lemeze
Nagy sikerrel mutatta be a csíkszeredai Role együttes Egyedül című új albumát a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A József Attila megzenésített verseit tartalmazó CD-t a költő halála évfordulójának napján, december 3-án mutatták be először, és a nagy érdeklődésre való tekintettel december 4-én megismételték a koncertet. A két alkalommal összesen 240-en hallhatták József Attila ismert és kevésbé ismert verseit a Role feldolgozásában és előadásában.
Sajtóvisszhang: Lemezbemutató koncertet tart a Role. Beszélgetés Nagy Tivadar zenekarvezetővel. Pál Bíborka. Hargita Népe, 2013. december 3.
Iochom Zsolt videója a Székelyhon.ro portálon: http://szekelyhon.ro/videos/view/3111/jozsef-attilat-idezte-a-role-zenekar.html
Képes beszámoló a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/74/jozsef-attilat-idezi-a-role-uj-lemeze--nagysikeru-lemezbemutato-koncertek-a-konyvtarban
Borsodi L. László Parton című új kötetének bemutatója
Borsodi L. László költő legújabb, hatodik könyve, a Parton című prózaverskötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg nemrég. Több mint százan vettek részt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón 2013. december 11-én délután. Sarány István, a könyv szerkesztője mutatta be a kötetet és beszélgetett a szerzővel. Borsodi L. László csíkszeredai költő verseivel, prózaverseivel, tanulmányaival és kritikáival 1995 óta van jelen az irodalmi lapokban, antológiákban. Verseskönyvek szerzője, irodalmi naplót, jegyzeteket írt, számos kötetet szerkesztett, főállásban magyartanár a Márton Áron Gimnáziumban, ugyanakkor a Szent Istvánról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense. A költő a bemutatón elmondta, míg az előző kötetében az emlékezés és felejtés témája foglalkoztatta, a Parton című kötet egyfajta transzcendens útkeresés. Érdekes, hogy mindkét kötet hét versciklust tartalmaz, hétszer hét verssel, mindkét kötet illusztrátora Ráduly Margit képzőművész, aki ugyancsak jelen volt a találkozón.
Sajtóvisszhang: Szőcs Lóránt: Transzcendens útkeresés. Székelyhon.ro, 2013. december 12. http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/transzcendens-utkereses
Képes beszámoló itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/78/borsodi-l.-laszlo-parton-cimu-uj-prozaverskotetet-mutattak-be
Most a gyermek megmutatja!
2013. december 12-én délelőtt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében csíkszeredai gyermek olvasóival találkozott Szávai Géza. A Nagy Imre Általános Iskola hetedikesei és a Petőfi Sándor Általános Iskola ötödikesei magyartanáraik kíséretében érkeztek a találkozóra. Szávai Géza saját munkáit mutatta fel nekik, regényeit és mesekönyveit is. Rövid idő alatt vidám, oldott légkört teremtett, gyermekkacagástól, tapstól volt hangos a könyvtár.
Szávai a hangulatos-játékos találkozón a gyermekeknek írt köteteiről is beszámolt, többek között a Burgum Bélus a mesterdetektív-sorozatról. Azt is elmondta, hogy megalapította a Háry János Akadémiát. Miután mesélt a legnagyobb füllentőről, a találkozón jelenlevő gyerekek is tanúságot adhattak elmésségükről három perc alatt. Ehhez csupán egy-egy lapot és írószert kaptak, az ötödikes diákokén egy kör volt, a hetedikesekén két háromszög, ezeket a mértani formákat kellett feltöltsék tartalommal, eszességüket bizonyítandó. A legszellemesebb alkotások, karikatúrák készítőit egy-egy könyvével jutalmazta az író.
Képes beszámoló a találkozóról a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/79/szavai-geza-iro-csikszeredai-gyerekekkel-talalkozott-konyvtarunkban
Sajtóvisszhang: A tréfa fontosságáról. Székelyhon.ro, 2013. december 12. http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/a-trefa-fontossagarol
Vidám regényes est szávai Gézával Csíkszeredában
A "Komédiák és tragédiák a világ közepén" címmel szervezett vidám regényes esten Szávai Géza íróval találkozhattak 2013. december 12-én este a csíkszeredai olvasók. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében a felolvasással, dedikálással társuló szerzői esten Ferenczes István költő beszélgetett az íróval. Ferenczes az est folyamán elsősorban regényeiről faggatta az írót, a beszélgetés középpontjában az identitásról írott esszéregény, a Székely Jeruzsálem állt. A könyv 2000-ben jelent meg, román nyelvű kiadásával egyidőben, 2008-ban került piacra a harmadik kiadás, 2011-ben megjelent a könyv francia kiadása, Le Jérusalem Sicule címen, egyidőben a regény negyedik kiadásával, ötödik kiadása 2013 karácsonyára jelent meg.
Az est folyamán az író beszélt a Múlt évezred Marienbadban, az Aletta bárkája, a Csodálatos országokba hoztalak és A nagy átmenetelés című regényeiről is. A jelenlevők kedvezményesen megvásárolhatták és dedikáltathatták a könyveket.
Iochom Zsolt videója a találkozóról: http://static2.szekelyhon.ro/files/videos/3/3135_flv.webm
Teljes cikk a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/77/vidam-regenyes-est-szavai-geza-iroval-a-konyvtarban
Szávai Géza Csíkdánfalván, a Petőfi Sándor Iskolaközpont dísztermében 2013. december 13-án délelőtt találkozott gyermek olvasóival. Gyergyószentmiklóson, a Városi Művelődési Központ Karancsi termében ugyancsak december 13-án az íróval Bajna György újságíró beszélgetett a vidám regényes esten.
Forrás és képes beszámolók a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/mnd/20/gyerekekkel-es-felnottekkel-talalkozott-szavai-geza-iro-hargita-megye-konyvtaraiban

Sikerkönyveket vásárolt a Székelyudvarhelyi Könyvtár
Az új, népszerű szolgáltatásoknak köszönhetően bővült a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár állománya: a támogatói kártyákból, a könyvturkálóból és a születésnapi kiadványokból befolyt összegből több mint negyven könyvet és hatvannál több DVD-t vásároltak.
Mint Szőcs Endre könyvtárigazgató elmondta, 2013. október 15. és november 30. között több mint kétszázan igényeltek támogatói kártyát, az igénylők körülbelül fele gyermek. Az ifjú könyvtárlátogatóknak 7,50, a felnőtteknek 15 lejért készítik el a kártyát, amely mellé számos kedvezményes kupon is jár: a tékát támogatók jelentős árkedvezményben részesülnek egyebek mellett könyvesboltban, optikai szaküzletben, a Legendárium-termékek vásárlása során, illetve kávézókban, kocsmákban is. A kártya egy évig érvényes, megújításakor az elkészítés költségeit már nem kell kifizetni. A kártya elkészítési díjának levonása után a kifizetett összegből csak pár lej marad – azokból, illetve a könyvtár új szolgáltatásaiból, azaz a könyvkötésből, születésnapi kiadványokból, valamint a könyvturkálóból begyűlt összeggel kiegészítve a könyvtár vezetősége több mint 2100 lejre vásárolhatott könyveket és DVD-ket. A negyvenkét új kötet között gyermekkönyvek és ifjúsági regények, több kortárs szerző – köztük az idei irodalmi Nobel-díj nyertese, Alice Munro – műve, illetve mostani bestsellerek is szerepelnek.
A frissítéssel azt szeretnék elérni, hogy minél többen minél többet olvassanak – fejtette ki Szőcs Endre, hozzáfűzve, aki nem szeret olvasni, annak is újdonságot ajánl a könyvtár: ötvenöt témában hatvankét ismeretterjesztő DVD-t is beszereztek, a National Geographic jóvoltából kedvezményes áron. Ezeket az iskolák figyelmébe ajánlják: a látvány- és hangzóanyag részlegen filmvetítéseket szerveznének a tanulóknak.
Forrás és teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/sikerkonyveket-vasarolt-a-varosi-konyvtar
http://m.uh.ro/index.php?task=topic&id=15967

Kós Károlyra emlékeztek

Erdély polihisztora születésének 130. évfordulóján szervezett vetélkedővel egybekötött megemlékezést a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat és a sepsiszentgyörgyi Tanulók Klubjának környezetvédelmi köre. Az emlékezésbe bekapcsolódott a fotókör, amelynek tagjai alkalmi kiállításon mutatták be Sepsiszentgyörgy Kós-tervezte épületeit. A vetélkedő Kós Károly gazdag munkásságát fogta át, majd az általa tervezett református elemi iskola falán lévő, a csapat által korábban elhelyezett plakettet koszorúzták meg. Végül nem maradt el a városnéző séta, amelynek során a résztvevők élőben is megismerhették a gazdag sepsiszentgyörgyi épített Kós-hagyatékot.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/66252/kos_karolyra_emlekeztek_a_cserkeszek?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+3szekHirek+%283szek.ro+H%C3%ADrek%29
Több éves hagyomány, hogy a tatabányai KPVDSZ Művelődési Ház megrendezi utcája névadójának, Kós Károlynak az emlékünnepségét, amelyre minden évben a polihisztor születésnapján, december 16-án kerül sor.
Forrás: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/kos-karolyra-emlekeztek-530368

Barabási Albert-László kapta a Kriterion-koszorút 2013-ban
A Kriterion Alapítvány kuratóriuma a 2013. évi Kriterion-koszorút Barabási Albert-László fizikusnak ítélte oda. 'A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2007-ben elhunyt alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére 1996-tól Kriterion-koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik nem csupán az erdélyi magyarság tudástárát gazdagítják és alkotókészségét bizonyítják, hanem értékteremtésüknél fogva Európa és a világ szellemi áramlataiba is bekapcsolják ezt a közösséget' – olvasható a szervezet kuratóriumának közleményében.
Mint megjegyzik, a kitüntetést jelentős életművel vagy kimagasló alkotásokkal rendelkező történészeknek, nyelvészeknek, irodalomkritikusoknak, színházi rendezőknek, a művészeti életet szervező képzőművészeknek, társadalom- és természettudósoknak ítélték oda.
"Csíkszeredai középiskolai, majd bukaresti és budapesti egyetemi tanulmányok után Barabási Albert-László a komplex hálózatok elméletének területén elért eredményeivel szerzett magának világszerte ismert és elismert tudományos rangot. Magyar matematikusok eredményeit is felhasználó kutatásai lehetővé teszik, hogy közös matematikai modellekkel ne csupán vizsgálni lehessen a legkülönbözőbb tevékenységi területeket, hanem igen fontos, jövőt alapozó döntések is megszülethessenek. Barabási Albert-Lászlót szoros kapcsolatok fűzik a szülőföldjéhez, gyakran látogat haza. A díjat utólagos egyeztetések nyomán egy ilyen alkalommal adja át az alapítvány" – áll a közleményben.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=155263&cim=barabasi_albert_laszlo_fizikus_kapja_iden_a_kriterion_koszorut

Január elsejétől ingyen olvashatunk Rejtőt
2014. január 1-jén lejárt a P. Howard-regények szerzői jogi védelmi ideje, ami Magyarországon a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 évet jelenti. Közkincs lett tehát Fülig Jimmyből, Piszkos Fredből, Potrien őrmesterből és a Török Szultánból.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki hülyére keresheti magát azzal, hogy az ő neve alatt jelenik meg díszkiadásban Az elátkozott part és A három testőr Afrikában (igaz, most már nyugodtan trilógiává bővítheti a közkinccsé vált karakterekkel ezeket a jól ismert történeteket). A védelmi idő lejártával ugyanis nem szűntek meg Rejtő személyhez fűződő jogai, azaz senki sem dicsekedhet azzal egy konyhába szorult házibulin, hogy ő írta a Piszkos Fred, a kapitányt.
Forrás és teljes cikk itt: http://index.hu/kultur/2014/01/01/matol_ingyen_olvashatunk_rejtot/ 

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...