2014. január 31., péntek

MÓRICZ ZSIGMOND FELOLVASÓMARATON – felhívás közös olvasásra

Központi helyszín: a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme
2014. február 18., kedd, 9 – 19 óra
                
                              A felhívás mindenkinek szól, aki szeret olvasni.   Ne legyen az olvasás a jók kiváltsága, legyen ez megszerzett joga mindenkinek, akit megtanítottak rá!

    Olvasni önmagában is jó, egy jó könyv igazi élményt nyújthat, de másokkal is megosztani ezt az élményt még nagyobb öröm. A közös olvasásnak összekapcsoló ereje van. A felolvasó-maratont immár hatodik alkalommal szervezzük meg idén. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza után 2014-ben Móricz Zsigmond műveiből olvasunk fel.
A mára országhatárokat átívelő rendezvényt 2009-ben Székelyudvarhelyen indította útjára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Háza. A 2014-es évtől   a maratoni felolvasás központi helyszíne Csíkszeredában lesz, fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. 2014. február  18-án reggel 9 órától este 7-ig gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk a rendezvényre a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. De bárki bekapcsolódhat a felolvasásba ezen a napon otthoni helyszínen is.
A felolvasó-maraton célja, hogy minél többen részt vegyünk a közös olvasásban, és továbbadhassuk az olvasás örömét – fogalmazta meg László Judit, a rendezvény ötletgazdája, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Évről-évre  több település kapcsolódik be a nagy közös olvasásba.  Tavaly már  hat ország 128 településén több mint 22 ezren olvastak. Hargita megyéből közel ötven település, több mint kilencezer olvasó, Erdélyből pedig nyolc megyéből több mint tizenháromezren csatlakoztak  a felolvasáshoz.
Idén a  20. századi, magyar realista prózairodalom legnagyobb alakja, a 135 évvel ezelőtt született Móricz Zsigmond  emléke előtt tisztelgünk azzal, hogy  az ő műveiből olvasunk fel.  Ismert regényei mellett olvasásra ajánljuk novelláit, színműveit, a legkisebbeknek verses meséit. Örülnénk, ha kevésbé ismert írásai is előkerülnének. Lehet olvasni különálló részleteket vagy folytonosan egyetlen  novellát, elbeszélést, mesét, regényt, stb.
A felhívás mindenkinek szól, aki szeret olvasni.  Ne legyen az olvasás a jók kiváltsága, legyen ez megszerzett joga mindenkinek, akit megtanítottak rá!  Tehát a gyengébben olvasók is nyugodtan vágjanak neki, akár kisebb részletek felolvasásának. Idén is személyre szóló könyvjelzőt kap ajándékba minden felolvasó, ami azt is bizonyítja, hogy részese volt a közös olvasásnak. A szervezők kérése idén is az, hogy a résztvevők jelezzék előzetesen az órát, és a helyszínt, utólag pedig, hogy hányan  olvastak fel, és küldjenek lehetőleg néhány fotót, hogy minden résztvevőt besorolhassunk a felolvasó-maraton stafétaváltói közé. 
Idén a megye- és országhatárokon túli felolvasók számára elektronikus formátumban tudjuk eljuttatni a könyvjelzőt. A neveket mindenhol a helyi szervezők töltik ki, csak a jelentkezők létszámát kérjük és az e-mail címet, hogy eljuttathassuk a felolvasás helyszínére a könyvjelzőket.
Az olvasás nem csak a gyerekek kiváltsága, ezért szeretettel várunk minden érdeklődőt, a felnőtteket is, akik szeretnék megosztani az olvasás örömét másokkal. Bárki olvashat velünk együtt, akár otthon, egyedül, vagy családi programként leveheti a polcról Móricz valamelyik írását, ha velünk egyidőben beleolvas régi kedvenc olvasmányába, és elküldi e-mail címét nekünk, könyvjelzőt is küldünk ennek emlékére!
2014. február 18-án, kedden reggel 9 órától kezdődően a felolvasás központi helyszínére, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárba várunk minden gyereket és felnőttet. Éljük meg idén is közösen az együtt-olvasás örömét! Az iskolai csoportokat a vezető pedagógus előzetes bejelentkezése alapján várjuk. De a felolvasás történhet az iskolákban, az osztályban is, magyar vagy más óra keretében. Ebben az esetben is arra kérjük a tanítókat, tanárokat, jelezzék  előzetesen az alábbi elérhetőségeken.
telefon: 0753-073489
telefon: 0720-544093                                                                                                    
További információk elérhetők a Kájoni János Megyei Könyvtár  honlapján:
 http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu  , Facebook oldalán, illetve a  rendezvény Facebook oldalán: Móricz Zsigmond felolvasó-marton.
A szervező csapat előre is köszöni az együttolvasás örömét minden felolvasónak és a helyi szervezőknek!

                                     Kájoni János Megyei Könyvtár  



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...