2015. szeptember 2., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2015/09. számából

Így védheted meg a szemed, ha egész nap a gép előtt ülsz
Korunk gyakori problémája, hogy az egésznapos számítógépezéstől szemünk hamar elfárad és irritált lesz, sőt, néha talán a fejünk is megfájdul tőle. Szerencsére van azonban néhány szakértői tanács, amelyek segítségével megvédhetjük magunkat a kellemetlenségektől.
- Nagyítsuk a szöveget! - Amikor apróbetűs szöveget nézünk, akkor általában vagy bandzsítunk, vagy közelebb tesszük az arcunkat a képernyőhöz, és ez okozhat fejfájást vagy fáradtságot. Ezért nagyítsuk a szöveget, vagy állítsunk be eltérő színeket a könnyebb olvasáshoz.
- Pislogjunk - Amikor a gépet nézzük, elfelejtünk pislogni, és ez kiszárítja szemünket. Nehéz emlékezni, de próbáljuk fejben tartani, hogy a pislogás segít. A szemcsepp a másik nagy segítség a szemszárazság elkerülése érdekében.
- Állítsunk a fényerőn! - A képernyő vakító fénye megerőlteti a szemünket, és fejfájást is okozhat. Ezért állítsunk a fényerőn, és kerüljük a tükröződést, vagy szerezzünk be tükröződésmentes fóliát.
- A 20–20–20 szabály - Minden 20 perc munka után nézzünk 20 másodpercig valamit, ami 20 méterre van tőlünk. Ez segíti a szemizmok mozgását és a fókuszálást. Azonban ha négy órán keresztül nézünk valamit, ami ugyanolyan távolságban van, akkor a szemizmaiknak már nehéz lesz beállni, ha ismét másfelé nézünk.
Forrás: KIT hírlevél, 2015/29., 2015. augusztus 19., http://kithirlevel.hu/#a18616

 Feltöltött pillanatok - irodalmi alkotópályázat
Irodalmi alkotópályázatot hirdet az Uploaded Magazin, Feltöltött pillanatok címmel. A pályázatra magyarországi és határon túli, magyar nyelven alkotó szerzők küldhetnek be verses és prózai alkotásokat. Csak eddig máshol meg nem jelent irodalmi alkotásokkal lehet pályázni. A kiválasztott írások egy e-book antológiában jelennek meg. Pályázati határidő: 2015. október 30.
Bővebb információ itt: www.uploadedmagazin.hu/2015/08/feltoltott-pillanatok-antologiapalyazat.html

 Ifjúsági verspályázat lovas témakörben
A pályázat fő célja a lovak és a lovas világ bemutatása, úgy, ahogy a gyermekek látják. Pályázni saját alkotású, lovas témával kapcsolatos pályaművel lehet, amely megfelel a kiírásban foglalt feltételeknek. Téma: Lovak, lovas gondolatok, lovas élmények. Korhatár: 6–14 év. Pályamunkákat szigorúan csak A4-es formátumban várnak a kiírók, bármilyen technikával készítve. Minden pályázó kategóriánként egy munkát (rajz, vers) adhat le (más formátumban beküldött rajz vagy vers nem kerül elbírálásra , sem díjazásra!). A rajzok és versek kiértékelését, elbírálását szakmai zsűri végzi.
A díjazásra 2015. szeptember 13-án (vasárnap) kerül sor, a gyergyószentmiklósi lovaspályán (Tűzoltók utca vége), a VIII. Székelyföldi Lovas Ünnep keretében.
A pályamunkák beküldésének határideje: 2015. szeptember 7, 16 óra. A határidő lejárta után beérkezett rajzok és versek nem kerülnek zsűrizésre, sem kiállításra.
A munkák hátoldalára kérik feltüntetni: a pályázó nevét, korát, saját vagy a szülő telefonszámát, lakhelyét (ellenkező esetben nyertes pályázatként nem kerülnek díjazásra).
A pályázatokat a következő helyekre lehet eljuttatni naponta 9 és 16 óra között: Krigel Sport Klub székhelye – Kossuth Lajos u. 208/A (postai cím: Clubul Sportiv Krigel, 535500 Gheorgheni, str. Kossuth Lajos nr. 208/A, jud. Harghita, România) - Gyergyói Hírlap szerkesztősége, Szabadság tér 15 szám (Marcipán cukrászda udvarán) - Fény TV hirdetésfelvevő irodája, Virág negyed 41/E - Gyergyó TV székhelye, Bucsin negyed, 27-es tömbház, B-C lépcsőház.
Elérhetőségek: (+4)0724-391-337 vagy (+4)0266-364-688, naponta 9 és 16 óra között.
Forrás: http://eirodalom.ro/palyazat/item/2481-lovak-ifj%C3%BAs%C3%A1gi-versp%C3%A1ly%C3%A1zat.html#.VeK05X1c7kc

Találkozó a székelyföldi magyarörmények múltját kutató Száva Tibor-Sándorral

2015. augusztus 24-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban népes közönség körében mutatták be dr. Száva Tibor-Sándor nyolc könyvét. A találkozón Czegő Zoltán, Sepsiszentgyörgyön élő költő, író és publicista beszélgetett a szerzővel munkásságáról. A Bécsben élő Száva Tibor-Sándor helytörténész és műszaki szakíró több mint két évtizede kutatja a székelyföldi magyarörmény családok múltját, történetét. Helytörténeti- és családfa-kutatásainak eredményeként 1995 óta nyolc kötete jelent meg.
A műszaki végzettségű szerző Csíkszeredában született, 1986 óta él Bécsben. Műszaki szakírói munkássága mellett érdeklődése évtizedek óta a székelyföldi magyarörmények históriájának felkutatására irányul. A magyarörmény családok múltjára, történetére vonatkozó rendkívül értékes, gazdag adattárat hozott létre. A beszélgetés során a szerző, visszaemlékezve pályájára, beszélt eddig megjelent köteteiről, azok létrejöttének indítékairól. Elsőként A csíkszépvízi Száva család című, saját családi kapcsolatait felkutató kötete jelent meg 1995-ben, majd új, bővített kiadásban Csíkszeredában, 2000-ben. További kötetei: Szépvízi magyarörmények nyomában (Győr, 2003); Magyarörmények az első világháborúban (Budaörs, 2004); Erdélyi magyarörmények az első világháborúban (Csíkszereda, 2005); Gyergyói és szépvízi magyarörmények nyomában (Csíkszereda, 2008). Székelyföldi magyarörmény családok (Csíkszereda, Alutus Kiadó, 2012) című, több mint 800 oldalas kötetében  hatalmas mennyiségű genealógiai adatot tett közzé az örmény családokról. Legújabb könyve 2015 júniusában jelent meg, a "Biblioteca Barcensis" sorozat hatodik könyveként, a Brassói Lapok gondozásában. Az eltüntetett brassó-bolonyai evangélikus temető című kötet azoknak állít emléket, akiket az 1987-ben Brassó központjában lerombolt temetőben temettek el. A kötet adatsorai értékes forrásként szolgálnak a Brassó történetével foglalkozó kutatások számára, például a város régi utcaneveiről vagy a városlakók foglalkozására, betegségeire, az elhalálozás okaira vonatkozóan.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/279/ket-evtized-nyolc-konyve--dr.-szava-tibor-sandor-konyveit-mutattak-be-konyvtarunkban
http://erdely.ma/ajanlo.php?id=190985&cim=ket_evtized_nyolc_konyve_dr_szava_tibor_sandor_konyveinek_bemutatoja_csikszeredaban

Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen - Bulizás könyvekkel
2015. augusztus 28-án, pénteken éjszaka igazi kultúrőrület részesei lehettek azok, akik este hét órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba látogattak. A művelődés, az olvasás és a film szerelmesei hajnalig válogathattak a változatos programok között: előbb kvíz- és rejtvényfeladatok megoldásával hangolhattak az éjszakára, a program Szabó Károly Nők a könyvtárban című fotókiállításával folytatódott, majd Ambrus Lajos Vezérek és atyafik – Székelyföldi mondák, regék, történetek című kötetének bemutatása következett az olvasóteremben. Nyolc órától pedig a könyvtár látvány- és hangzóanyag termében a Könyvtolvaj című filmmel folyamatos filmvetítés vette kezdetét.
A társasjátékok szerelmesei fél nyolctól a Székely társasjátékkal, majd kilenc órától a Six MaKING nevű játékkal ismerkedhettek meg. A kisebbek gyermektáncházban vehettek részt a könyvtár belső udvarán, majd a Fakalinka bábcsoport előadását, A bátor kiskacsákat tekinthették meg.
Fél tíztől Szente Anita Elhatározások című zenés-verses irodalmi összeállítására került sor, majd este fél tizenegytől Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítették le a könyvtár belső udvarán, ahol ezt követően, fél egytől némafilmeket nézhettek az érdeklődők egészen hajnalig.
Az est alatt folyamatos volt a könyvturkálás, éhségüket pedig zsíros-, illetve lekváros kenyérrel verhették el a résztvevők. A Nyitott könyvek éjszakája egyben a megbocsájtás éjszakája is volt, az ekkor visszahozott könyvekre nem számítottak büntetést.
Forrás: http://uh.ro/itthon/52-muvelodes/22645-bulizz-konyvekkel
Fotók itt: https://www.facebook.com/Biblioudv/photos/ms.c.eJyzMDcytbQwNDYyBwIzEz0LKN~;M0NDQwNIczrc0AQJjAxjfEiJvCACgFQzt.bps.a.872598122777765.1073741861.161511897219728/872598132777764/?type=1&theater

  Mennie kell az iskolai kisegítő személyzetnek?

Hargita megyében öt iskolai könyvtárost is érint az a megszorító intézkedés, amelyet a román oktatási minisztérium idén szeptembertől akar életbe léptetni. A kisegítő tanügyi személyzet számát ugyanis a gyermeklétszámhoz akarja igazítani, ez pedig egyértelmű leépítést jelent, hiszen míg korábban feladatok és különböző iskolai teendők alapján alakították ki egy oktatási intézmény személyzeti felépítését, most minden állás létjogosultságát tanulószámmal kell igazolni. A minisztérium úgy gondolkodik, ha nincs elég diák, nem kell kapus, pénztáros, könyvtáros, szakács, a bentlakásban pedig meglesznek nevelő nélkül is, vagyis – és ez a rendeletet érintő leggyakoribb panasz is – a szaktárca nem feladatokban, munkában gondolkodik, és végképp nem is személyekben, egyéni sorsokban, hanem a spórlás vezérli.
A megyei tanfelügyelőség el is küldte minden intézménynek a jóváhagyott helyek számát: Hargita megyében 161 állást szüntetnének meg. Az intézkedés csak a kisegítő személyzetet érinti, és főleg azokban az iskolákban és napközi otthonokban, amelyek bentlakással, étkezdével bírnak.
Bővebben itt: http://mihir.ro/mennie-kell-a-kisegito-szemelyzetnek

 Marad az olvasás és a könyv
A Székely Hírmondó napilapban megjelent összeállításból idézünk:
„Bár sokan sokszor megjósolták a könyv halálát, amikor a sepsiszentgyörgyi könyvesboltokban afelől kíváncsiskodtam, mik a legkeresettebbek, nagy meglepődésemre 500 oldalas kötetek kerültek le a polcról. Ezek a sokat szidott tinik kedvenc olvasmányai! (...) Megtudtam tehát, hogy a közhelyek igazak, és mindenki arra talál időt, amit fontosnak tart. Mert iskolaidőben is jut a diákoknak ideje olvasni. Aztán azért-e, mert jól gazdálkodnak vele, vagy azért, mert ez mégiscsak szórakoztatóbb, mint a tananyagot biflázni, ezt további nyomozás hivatott kideríteni, de tény: nem vész el a felnőttből sem az örök vágy, hogy világának határait kitágítsa, és mások bőrébe bújjon.”
Részletek és teljes cikk itt: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/69565-Marad-olvass-knyv.html

A könyvtárosszakma kitüntetései
2015. július 16-án Szolnokon, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete nyitó plenáris ülésén adták át a könyvtárosszakma egyesületi kitüntetéseit. Öt magyarországi és egy határontúli könyvtáros kapott könyvtáros emlékérmet. A váci Katona Lajos Városi Könyvtár munkatársa, Jancskár Judit is MKE Emlékérmet vehetett át. A határontúli kitüntetést Róth András Lajos könyvtáros kapta, aki a Székelyudvarhelyen működő Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárában dolgozik. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének Kertész Gyula Emlékérmét Takáts Béla, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatóhelyettese kapta. Az eseményen jelen volt a díjat alapító Kertész Gyula özvegye is, aki személyesen gratulált a díjazottnak.
Székelyudvarhelyi kollégánk laudációja:
Róth András Lajos 25 éve a Haáz Rezső Múzeum Tudományos könyvtárának munkatársa. Fő feladata a muzeális könyvek tartalmi feltárása, digitalizálása. Továbbá kiemelkedő a kutatói és a tudományszervezői tevékenysége is. Érdeklődésének homlokterében a művelődés- és könyvtártörténet, valamint a helytörténet áll. Legújabb kutatási területe a színes papírok használata a könyvművészetben. Tudományszervezőként számos projektben vett részt, mint például a „Székelyföldi digitális emlékezet” vagy a „Schola Orbis” - Iskolatörténeti számítógépes adattár létrehozatala.
Tudományos kutatóként kiterjedt publikációs tevékenységet folytat, és több folyóirat és sorozat szerkesztésében működik közre, ezek közül is a legjelentősebb az „Areopolisz” és a „Lustra”. A könyvtárosi, kutatói és tudományszervezői feladatok ellátása mellett közéleti feladatokat is vállal. Szűkebb pátriájában elnöke a Bibliofil Alapítvány Művelődési Egyesületnek. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnökeként pedig országos jelentőségű tevékenységet folytat, amelynek keretében hozzájárul a Magyar Könyvtárosok Egyesületével való jó kapcsolat ápolásához is.

Forrás: http://konyvkultura.kello.hu/konyves-kozelet/2015/07/konyvtaros
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=362931793903332&set=a.339638449566000.1073741831.100005595431059&type=1&theater

Kányádi maga a vers

Ünnepélyes keretek között adták át 2015. augusztus 12-én Kányádi Sándornak a csíkszeredai Kriterion Házban a 2014-es Kriterion Koszorút, amellyel a Kriterion Alapítvány kuratóriuma a költő és közéleti személyiség sok évtizedes irodalmi, szerkesztői, műfordítói munkáját jutalmazta.
Kányádi Sándor életművének három kulcsszava van: a Vers, a Közösség és az Emberség. Kányádi Sándor mindenekelőtt maga a Vers – fogalmazott laudációjában Székedi Ferenc kuratóriumi tag. A méltatásban Székedi kiemelte, hogy akárcsak Domokos Géza, a Kriterion Alapítvány létrehozója, Kányádi Sándor is mindig ott és akkor segített, ahol és amikor szükség volt rá, ott és akkor emelte fel a szavát, amikor úgy érezte, hogy megsértik, megtapossák az embert vagy alkotását, közösségi létét, rátelepednek hagyományaira.
Teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/muvelodes/kanyadi-maga-a-vers

 Megjelent A Magyar Helyesírás Szabályainak tizenkettedik kiadása

Az Akadémiai Kiadó által megjelentetett kötet előszavában a szerkesztők rögzítik, hogy a nyelv és a nyelvről alkotott felfogás változását a helyesírási szabályzatnak is követnie kell, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága ezért látta szükségesnek, hogy áttekintse és megújítva közzétegye a magyar helyesírás szabályait tartalmazó munkát.
A bizottság nem tartotta észszerűnek az írásrendszer nagyobb mérvű átalakítását, és megítélése szerint a beszélőközösség sem igényelt nagyobb mérvű változásokat.
A nagyobb rugalmasságra való törekvés célját szolgálja a szabálypontokban szereplő kivételek számának csökkentése, a példaszavak esetében listák közlése, valamint egyes szabályok alkalmazásának választhatóvá tétele.
Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni, nem kötelező az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni, ahogy megengedőbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötőjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.
Nem változott az a szabály, amely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos magánhangzó kettőzött betűre egyszerűsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthető (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel).
Bizonyos közszavak (például Alperes, Eladó, Szerző) ezután nagybetűvel kezdhetők hivatalos iratokban. Bizonyos tárgynevek – nemzeti ereklyék, járművek, hangszerek, fegyverek, drágakövek – jellemzője ezentúl a nagy kezdőbetűs írás.
A legfőbb változások egyike, hogy a tulajdonnevek toldalékolásában a képzőszerű utótagokat (-fajta, -féle, -szerű) nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerűt felváltja például az észszerű. (MTI)
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=191471

A könyv megbecsülésének feladata, felelőssége
A könyvet nem az elektronikus világtól kell félteni, hanem a butaságtól, az érdektelenségtől. A gyermek is azért kezd el olvasni, mert otthon vagy az iskolában azt látja, hogy ez egy jó dolog. Éppen ezért a szülők, a pedagógusok, általában az értelmiségiek feladata és felelőssége a gyermekeiket, a magyar ifjúságot az olvasáshoz szoktatni, anyanyelvű írott kultúránk megőrzéséért, annak a továbbadásáért – fejtette ki Vida Gábor, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője a Kisiratosi Falunapok keretében lezajlott könyvbemutatója alkalmából készített interjúban.
Teljes cikk itt: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/a_konyv_megbecsulesenek_feladata_felelossege.php

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...