2015. december 17., csütörtök

Közelképben Tóth Krisztinával

 


2015. december 14-én délután hat órai kezdettel találkozhatott a csíki közönség Tóth Krisztina író, költő és műfordítóval.
A portrébeszélgetést Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs könyvtárosa nyitotta meg. Tóth Krisztina eddigi munkásságának értékeit vázolta fel.
A vendéggel Pieldner Judit irodalomkritikus beszélgetett. Tóth Krisztina közvetlenségének köszönhetően könnyű volt a közönségnek ráhangolódnia az előadásra.



Többek között beavatott egy mű születésének a fortélyaiba. Az első ötlet megfoganásától kezdődően addig, amíg a történet szárnyra kél. Természetesen a kezdetleges megtalált történet nem elég, azt valamilyen módon az író tehetségével újból át kell gyúrja. Munkálkodása közben akkor elégedett, amikor már összeáll, s megszületik a csoda.
Prózáinál kitüntető figyelmet szentel a mű felépítésének, szerkezetének és formájának egyaránt. Viszont írásaiban nagyon fontos szerepet kap a gördülékenység. A mű történetével megragadja, leköti az olvasót, és az eseményképek, amikben részesül, szinte észrevétlenül sodorják a végkifejlethez. Mindezt a valóság lényeglátó ábrázolásával teszi lehetővé.
Verseiben is marad ugyanúgy a hiteles ábrázolás, talán annyi különbséggel, hogy másként érinti meg az olvasót a viszonylag rövid, és más struktúrában tálalt történet. Amúgy, a költemény egy másik világ, ahol a ráhangolódás, a téma átrágása, meg a többnyire kötött szerkezet többszöri csiszolásából született eredményt kell kivételessé tenni.
Gyerekkönyvei felnőttek számára is élvezetes olvasmányt nyújtanak. Érdekes világkép tárul elénk, amelynek olvasása közben ideig-óráig rabjává tudunk válni. Felnőttként pedig könnyen felidéződik az élet kezdeti pillanatainak varázslatos szakasza.
Műveinek fő jellemzője a mesélés, az elmondás módja, ami által szépen kikerekedik az egész történet. Fegyvere a hétköznapi történetekben rejlő titokzatos, néha szemmel alig látható mozzanatok igéző megörökítése. Lehet az próza, vagy éppen vers.
Azt hiszem, érdemes ráhangolódni Tóth Krisztina műveire, egy sajátos világba kalauzol el, ahol az időzés nem fárasztó, mégis maradandó élményt nyújt.

Többet Tóth Krisztináról:



Borbé Levente, Csíkszereda
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...