2015. december 3., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2015/12. számából

Nagy segítséget jelenthet a kutatóknak a Hungaricana adatbázis
A Hungaricana új, könnyen kereshető, hatalmas adatbázist egyesítő portálon mindent meg lehet találni, amit magyarországi könyvtárban, levéltárban vagy múzeumban digitalizáltak.
Korábban is léteztek adatbázisok egymástól elkülönítve, a Hungaricana újdonsága, hogy ezekben az adatbázisokban ezentúl egyetlen keresésre meg lehet találni bármit, ami a különböző gyűjteményekben digitálisan elérhető. A portálról általánosságban elmondható, hogy folyamatosan frissül, átlátható és nagyon könnyű kezelni.
A feltöltött anyagok között egyebek mellett megtalálhatjuk a legkülönfélébb középkori okleveleket, urbáriumokat, a tisztviselőket és polgárokat felsoroló archontológiákat, Ybl Miklós összes tervét, Budapest Székesfőváros Közgyűlésének 1873 és 1949 közötti jegyzőkönyveit, Pest Szabad Királyi Város Építő Bizottmányának anyagait, fotókat, képeslapokat és térképeket. Ezek között számos rendkívül értékes, máshogy nehezen hozzáférhető dokumentum van.
Kis kereséssel könnyen olyan okleveleket is találhatunk, amelyen például Mátyás király aláírása szerepel, de a georeferált helyadatokkal rendelkező képeslapok között is érdemes szétnézni. A Hungaricana óriási segítséget jelent majd a kutatóknak, egyetemi hallgatóknak, de lényegében bárkinek, akit egy kicsit is érdekel a történelem.
Forrás: http://welovebudapest.com/budapest.nevezetessegei/elindult.a.hungaricana.kiprobaltuk.es.megszerettuk?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=wlbsights
  
Magamra ismerek – esszépályázat középiskolásoknak
A „Magamra ismerek” irodalmi pályázat irodalomkedvelő, magukban az íráshoz kedvet, tehetséget érző középiskolásoknak szól, az Aegon Művészeti Díj támogatásával. A 2015-ös Aegon-díjra jelölt legjobb 10 könyvről szóló esszéket 2016. január 15-ig várják.
Az Aegon Művészeti Díj a legrangosabb magánalapítású elismerés, amellyel egy adott év legszínvonalasabb kortárs szépirodalmi művét jutalmazzák. Minden évben tíz, döntőbe kerülő könyv közül kerül ki a győztes alkotás.
Részletek és teljes kiírás itt: http://www.litera.hu/hirek/magamra-ismerek-palyazati-felhivas

Zöld Szerda – új beszélgetéssorozat a könyvtárban
A Zöld Székelyföld Egyesület kezdeményezésére indult új beszélgetéssorozat a könyvtárban, Zöld Szerda címmel. A Kutyavilág címet viselő első találkozóra és beszélgetésre közel ötvenen gyűltek össze a könyvtár előterében 2015. november 11-én. A beszélgetés meghívottai, Dr. Buslig Johanna állatorvos, Bedő Csilla, a Pro Animalia Egyesület állatmenhelyének ügyvezetője, Dr. Kiss Ervin, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság – Állatrendőrség osztály munkatársa a jelenlevőkkel közösen számos, kutyákkal, kutyatartással kapcsolatos témát jártak körül. Érdekes vita bontakozott ki, a közönségből sokan tettek fel kérdéseket, amelyekre a szakemberek válaszoltak. ‘Az én házam’ címmel tartott második találkozón arra kerestek választ, hogy milyen az ideális településarculat, melyek az ideális építőanyagok, hogyan lehet otthonossá, természetbaráttá varázsolni házunkat. Ezúttal építészek voltak a meghívottak: Korodi Szabolcs, T. Kovács Áron és Márton Ildikó.
Sajtóvisszhang: Hargita Népe, 2015. november 12.
http://zoldportal.ro/#hu/dd/zold-szerda--kutyak-a-kozeppontban.html
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/311/kutyavilag--a-zold-szerda-cimmel-indult-beszelgetes-sorozat-elso-talalkozoja

"A kalandvágyó fordító" – könyvbemutató és beszélgetés
A fordítás, az irodalmi szövegek közvetítésének műhelytitkaiba tekinthetett be a közönség A kalandvágyó fordító című irodalmi találkozón és könyvbemutatón, 2015. november 12-én, a Kájoni János Megyei Könyvtárban.  Három olyan kötetet ismerhettek meg a jelenlévők, amelyek az utóbbi években jelentek meg, és a maguk nemében igazi irodalmi csemegének számítanak. Vallasek Júlia esszéíróval, irodalomkritikussal és műfordítóval az Angolkeringő. Esszék a kortárs angol irodalomról és a Jane Austen levelei című köteteiről, a kortárs és a 18. századi angol irodalom közvetítésének kérdéseiről Pieldner Judit irodalomkutató beszélgetett. Ajtony Zsuzsanna nyelvész-fordítót Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi docens kérdezte az Imagológia. A nemzeti karakterek kulturális konstrukciói és irodalmi reprezentációi című kötetről. A beszélgetés meghívottjai, résztvevői egyetemi oktatók, akik mindannyian megtapasztalták munkájuk során a fordítás, az irodalmi szövegek közvetítésének szépségét és nehézségeit is.
Sajtóvisszhang: http://hargitanepe.eu/kalandvagyo-forditok/
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JtFZFR0jZl4
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/312/a-kalandvagyo-fordito--konyvbemutato-es-beszelgetes-a-forditas-muhelytitkairol

Az anyag titkai – Nagy Péter újabb előadása a 20. század fizikájáról

Nagy Péter újabb előadása a 20. század jelentős fizikai felfedezéseiről számos érdeklődőt vonzott, mintegy félszázan gyűltek össze a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Az anyag titkai címmel 2015 májusában elkezdett előadássorozat folytatására november 19-én került sor.
Az anyag szerkezetének kutatásában elért eredmények ismertetését folytatta az előadó, vetített képanyaggal illusztrálva. 1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte a később róla elnevezett X-sugarakat, a következő évben pedig Becquerel a radioaktivitást, amelynek alaposabb tanulmányozását Marie és Pierre Curie végezte el. J. J. Thomson kísérletei megmutatták, hogy az elektronok az atomok alapvető részei, így az addig elfogadott atommodell is alapos átgondolásra szorult - hangzott el a bevezetőben. Az előadás során a felfedezések mögött rejlő emberi személyiségeket is felvillantotta Nagy Péter.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/320/az-anyag-titkai--nagy-peter-ujabb-eloadasa-a-20.-szazad-nagy-fizikai-felfedezeseirol

A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be
A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be 2015. november 26-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az eseményre ismét megtelt érdeklődőkkel a könyvtár előadóterme, akik Daczó Katalin újságíró ’Vezényszó nélkül is haptákba állt a század – Emlékképek a Nagy Háborúból’ című könyvét és Kovács Hont Imre újságíró Tanyavilág című riportkötetét ismerhették meg. Daczó Katalin új könyve Cseke Gábor szerkesztésében jelent meg, tulajdonképpen gyűjtemény, a Hargita Népe hasábjain kéthetente jelentkező, Emlékképek a nagy háborúból című rovat írásait gyűjti egybe. Az est házigazdájaként Sarány István szerkesztő, valamint Cseke Gábor író beszélgetett a szerzővel új kötetéről.
Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondta el Cseke Gábor. Kiindulópontként leginkább a korabeli helyi sajtót és a csíkszeredai levéltárban őrzött 1914–1918 közötti iratokat használtam fel – tette hozzá a szerző. Egy-egy érdekesnek tűnő történet végkifejletét is igyekezett kideríteni, utánanézett személyeknek, a hősök, katonák további sorsának, megpróbálta felkutatni az utódokat. Sokszor maguk a rovat olvasói keresték fel kiegészítésekkel, helyreigazításokkal egy-egy cikk megjelenése után, amelyeket a most megjelent kötetbe bele is foglalt a szerző, akivel Sarány István az aznapi Hargita Népében megjelent interjút készített a kötet anyagának gyűjtéséről, és a múltidéző kiadványok fontosságáról (ld. itt: http://hargitanepe.eu/ebren-tartott-emlekezet/).
A Hargita Népében közölt cikksorozatból született a másik bemutatott kiadvány is. A csíki, gyimesi, sóvidéki, Keresztúr környéki, kihalófélben levő tanyafalvakat kereste fel Kovács Hont Imre, riportkötetében ezeket térképezi fel. Sarány István rámutatott: a kötet átfogó képet ad erről világról: „Teszi ezt jó arányérzéssel, és ami az újságíró egyik nagy erénye, mérhetetlen kíváncsisággal.” A jelenleg Angliában dolgozó szerző videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/konyvek-kivancsi-emberektol
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/56605-csiki-ujsagirok-a-kotetbe-rogzitett-emlekezetert
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/321/a-hargita-nepe-kiado-ket-legujabb-kotetet-mutattak-be

Fotóalbumbemutató Székelyudvarhelyen
Magyari Hunor és Juhász Ábel A Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomai című fotóalbumát mutatták be 2015. november 19-én a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag Termében. Magyari Hunor társaival, Veres Tündével és Juhász Ábellel az elmúlt években az Erdélyi Református Egyházkerület egyházmegyéinek több mint 730 templomát kapta lencsevégre, megörökítve az utókornak pillanatnyi állapotukat. 15 kötetben jelentek meg ezek a páratlan szépségű és fontos dokumentumértékkel bíró fotók, valamint a templomok rövid, szöveges ismertetői.
2008-ban jelent meg a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomait tartalmazó első album, akkor még szöveges ismertetők és légi felvételek nélkül. A mostani, keménykötésű, új kötet ezt a hiányt pótolja: 2013 és 2015 között Magyari Hunor és Juhász Ábel telekfalvi lelkipásztor újrajárták a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomait, szöveges ismertetőkkel és légi felvételekkel egészítették ki az előző kötetet, ugyanakkor az új album hűen mutatja az elmúlt hét évben történt templomfelújításokat is.
Forrás: https://www.facebook.com/events/629094543860015/

Új nemzeti könyvtár jön létre

Hamarosan ötletpályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy új magyar nemzeti könyvtár létrehozásáról – mondta el Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. november 19-i sajtótájékoztatóján.
Az Országos Széchényi Könyvtár költözködése többször is szóba került az elmúlt hónapok során. Lázár János elmondta, az új intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg, a megvalósításban pedig főszerepet kapnak a Magyar Rádió épületei is.
A miniszter tájékoztatása szerint az új könyvtár létrehozása 30 milliárd forintba kerül.
Forrás: http://www.kultura.hu/kulturpolitika/uj-nemzeti-konyvtar-jon

 Könyveket gyűjtenek a nyárádmenti iskolásoknak

Adj egy könyvet Nyárádmentének címmel indított kezdeményezést Kis Balázs. Az akció lényege: minél több hasznos könyvet eljuttatni a nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola könyvtárába.
Tavaly Magyari Éva és Nagy Melinda fogorvosnők ingyenes szűrővizsgálatra hívták a helyi iskolásokat. Ekkor beszélgetett el Kis Balázs a gyermekekkel, akikről kiderült, hogy szeretnek olvasni, ám a helyi könyvtár kínálata szűkös.
„Egy ideje már érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne bővíteni az iskola könyvtárát. Először ismerőseimet kérdeztem, hogy nincs-e olyan könyvük, amelyet szívesen elajándékoznának. Jelenleg nagyjából 400 könyvnél tartunk. Ilyenkor szoktam mondani, hogy ha az ember egy fikarcnyit is szebbé tudja tenni a világot, akkor már érdemes volt reggel felkelni” – tudtuk meg a kezdeményezőtől.
A tervezettnél sokkal jobban halad az akció, olyannyira, hogy most már egy barátjával, Szigeti Szenner Szilárddal együtt gyűjtik a könyveket. „Sajnos nincs logisztikánk, ezért a távolabbi helyekről érkező felajánlásokat nem tudjuk elhozni, pedig lenne adomány Magyarországról, Balánbányáról, Sepsiszentgyörgyről” – számolt be Kis Balázs, aki hangsúlyozta, hogy nem csalódott az emberekben, megerősödött abban a meggyőződésében, hogy örömmel adakoznak, ha nemes célról van szó.
„Megtiszteltetésnek tartom, hogy a mi iskolánk lett a kiválasztott ebben a nemes ügyben. Bízunk benne, hogy a könyvadományok megkönnyítik majd a gyerekek dolgát az iskolai felkészülésben is. A kötelező háziolvasmányok esetében például, ugyan vannak példányaink, de nem elegendő számban, hogy mindenki egyszerre kölcsönözhessen” – mondta el Kacsó Zsuzsánna Tünde, a nyárádmenti tanintézet igazgatónője, hozzátéve, hogy az új könyvek érkezése mindig fellendíti a gyerekek olvasási kedvét.
A könyvadományokat, amelyeket 2015. december 1-jéig várnak, december 7-én szándékoznak átadni az iskolának. Az akcióval kapcsolatban Kis Balázs hívható a 0757-726-594 telefonszámon.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/konyveket-gyujtenek-a-nyaradmenti-iskolasoknak

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...