2017. május 3., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2017/5. számából

VI. Nemzetközi Benedek Elek Meseíró VersenyA Gyermekjóléti Alapítvány, az Országos Mécs László Irodalmi Társaság, valamint a Pálffy Dénes Népfőiskola Akadémia által meghirdetett pályázat célja tisztelgés Benedek Elek munkássága előtt; tehetségazonosítás, tehetséggondozás, a magyar nyelven írt gyermekirodalom gazdagítása. Pályázhatnak magyar nyelven írók, magyar és nem magyar állampolgárok egyaránt, alsó életkori határ: 10 év. Nevezési díj nincs, de adományokat, szponzori támogatást szívesen és szeretettel fogadnak. A mesék (verses mesék, mondókák) témája szabadon választott lehet. Pályázónként maximum 3 pályaművet (max. 4 gépelt oldal, A4 terjedelemben) fogadnak el. Illusztráció lehetséges. A kéziratok formai követelménye: Times New Roman betűtípus, 12-es nagyság, 1,5-es sortávolság. Az illusztrációk formai követelménye: A5 méretben készült mono vagy color illusztrációk, jpg fájlként, csatolmányként elküldve (fontos: nem pdf-ben, nem tömörítve, nem Drive-on). A meséket kizárólag e-mailben, word formátumban kell elküldeni a nemzetkozimeseiropalyazat@ gmail.com címre. Beküldési határidő: 2017. 09. 01. A beérkezett pályaműveket felkért szakmai zsűri olvassa el. 50 mese jut a döntőbe és egyúttal felkerül a http://www.meseiro-palyazat- 2017.webnode.hu honlapra.
Teljes kiírás itt: http://www.pafi.hu/_pafi/ palyazat.nsf/ 83c68255e917fff4c1256bd6006b51 fa/ 4eed694b07fc85dcc1258108006aaf 88?OpenDocument

Költészetnap másként: kortárs költők a könyvtárbanA Kájoni János Megyei Könyvtárban kortárs költők vendégeskedtek A Magyar Költészet Napja alkalmából, 2017. április 12-én. A meghívottakkal, Korpa Tamás és Muszka Sándor költőkkel Murányi Sándor Olivér író beszélgetett. Korpa Tamás (Szendrő, 1987) költő, kritikus, szerkesztő, évek óta publikál a legkülönfélébb irodalmi folyóiratokban, szépirodalmi tevékenysége mellett kritikusként is jelentős munkássága. 2013-ban jelent meg első kötete a FISZ-könyvek sorozatban Egy híd térfogatáról címmel. A 2016-os év két szempontból is jelentős számára: Inszomnia címmel megjelent második kötete a Kalligram Kiadónál, és a Fiatal Írók Szövetsége elnökévé választotta. Muszka Sándor (Kézdivásárhely, 1980) költő, prózaíró, szerkesztő 2006-ban diplomázott a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem szociológia–antropológia szakán. 2002 és 2003 között a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör alelnöke volt, illetve az Echinox diákfolyóirat magyar oldalainak főszerkesztője. Jelenleg Csíkszépvízen él és dolgozik. Kötetei 2005 óta jelennek meg. Sanyi bá (székely egypercesek, Erdélyi Híradó, 2012; Ulpius Ház, Budapest, 2013) című kötetének humoros hangvétele után közéleti versekkel jelentkezett (Magányos nőknek, bukott fiúknak, Orpheusz Kiadó, Budapest, 2014).
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye. ro/hu/nd/494/kolteszetnap-- maskepp-korpa-tamas-es-muszka- sandor-koltok-a-konyvtarban

Öregmama történetei - könyvbemutató SzászrégenbenRadu Ţuculescu Öregmama történetei című könyvét mutatták be 2017. április 6-án a szászrégeni Petru Maior városi könyvtár előadótermében. A könyv egy eldugott kalotaszegi magyar falu öt éven át gyűjtött titkait tárja fel, melyekről mindenki másképpen tud valamit.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/ event/%C3%B6regmama-t%C3%B6rt% C3%A9netei-%E2%80%93-k%C3% B6nyvbemutat%C3%B3-sz%C3% A1szr%C3%A9genben
Bak Róbert ismertetője a regényről itt olvasható: http://www.ekultura.hu/ olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017- 03-31+13%3A00%3A00/radu- tuculescu-oregmama-tortenetei
 
Mesemaraton a Szatmár megyei könyvtárbanA Szatmár Megyei Könyvtár minden évben szervez mesemaratont a gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából, idén egyhetes rendezvénysorozattal csatlakoztak a világnap alkalmából szervezett eseményekhez. Veres Erzsébet, a Szatmár Megyei Könyvtár gyermekkönyv-kölcsönző részlegének könyvtárosa magyar nyelvű meseolvasó napot szervezett. 1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettesse az olvasást, a könyveket. A mesék világa nagyon fontos a gyermekek számára. Amellett, hogy jó szórakozást jelentenek számukra, sok okos dolgot is megtanulhatnak belőlük, kialakítanak erkölcsi értékrendet, így különbséget tudnak tenni jó és rossz, helyes és helytelen között, megismerhetnek különféle magatartásmintákat, s a szereplők bőrébe bújva, átélve kalandjaikat fejlődik empatikus képességük, kialakul bennük a küzdőszellem, a jó célért való tenni akarás.
A Szatmár Megyei Könyvtár multimédia-termébe elsőként a 33-as napközi óvoda kicsinyei érkeztek meg és ismerkedtek a könyvtárral. Számukra Nagy Szabolcs megyemenedzser A diósszekér utasai című mesét olvasta fel, majd megbeszélték annak tanulságait. Később a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum második osztályosai számára Poszet Kinga, az RMDSZ Nőtagozata szatmárnémeti szervezetének elnöke olvasta fel a Borsószem királykisasszony című mesét, közéjük ülve, hogy a gyermekek láthassák a meséskönyvben található illusztrációkat. Elmondta, hogy számára nem okoz gondot a meseolvasás, hiszen négyéves kisfiának naponta olvas mesét. Veres Erzsébet mindkét csoport számára biztosított játéklehetőséget, és arra kérte a gyermekeket, hogy szüleik segítségével iratkozzanak be a könyvtárba.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/ mesemaraton-a-megyei- konyvtarban/

Ady Endre szerelmi lírájáról az aradi könyvtárbanAz aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2017. április 18-án tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár Concordia Termében. Dr. Brauch Magda prózaíró olvasta fel novelláját, majd Nagy Gizella ny. tanár, esszéista ismertette Ady Endre szerelmi lírája című tanulmányát a költő születésének 130. évfordulója alkalmából. Felolvasással közreműködtek az irodalmi kör szavalói, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjai, Nyári Andrea tanárnő vezetésével. Az est szeretetvendégséggel és baráti beszélgetéssel zárult.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/ jelenido/ady_endre_szerelmi_ lirajarol.php

Ismét kirándult a NagyiNetA Maros Megyei Könyvtár kövesdombi fiókja 2017 áprilisának végén egynapos kirándulást szervezett nyugdíjasok számára a hunyadi és a gyulafehérvári várhoz. Az Ilyés Claudia könyvtáros által koordinált NagyiNet program 2012-ben indult a Biblionet program keretében, azokkal az idős hölgyekkel és urakkal, akik díjmentesen, más idős személyek társaságában szerettek volna megtanulni számítógépet kezelni, illetve a világhálón szörfölni. A tagok számára több alkalommal szerveztek már kirándulást, így közösen meglátogatták a Rákóczi-vár romjait, voltak a rekettyei vízesésnél, illetve Székelyvarságon, ahol a hagyományos zsindelykészítés, vízesés, kilátó, szénégetők volt a látványosság.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/ article/kir%C3%A1ndul- nagyinet-4

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájaAz idén ismét megrendezik a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját Csongrádon, 2017. május 28-29-én. A szervezők folytatják azt a gyakorlatot, hogy a határon túli magyar könyvtárak tevékenysége, innovációja, jó gyakorlatai, másokat is érintő problémafelvetései bemutatásra kerüljenek, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részéről 12 személyt fogadnak. A konferencia programja elérhető a http://www.konyvtar.csongrad. hu/konferencia-2017 címen.
Forrás: Kopacz Katalin, Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Könyvcsomagot kapott CsíkszenttamásHiánypótló könyvsorozattal gazdagodott a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola könyvtára a Magyar Nemzeti Könyvtár támogatásának köszönhetően. A Nemzeti Könyvtár a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba. A válogatás első szempontja az olvasmányosság, a második a sokszínűség, a harmadik pedig a nemzeti önbecsülés erősítése. Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere egy támogatás révén ezt a sorozatot adta át 2017. márciusában Ádám Erikának, a helyi iskola igazgatónőjének. A községvezető érdeklődésünkre elmondta, tudomására jutott, hogy a Nemzeti Könyvtár könyvcsomagokkal segíti az erdélyi könyvtárakat, ezért felvette a kapcsolatot Kőszegi László miniszteri megbízottal, és egy kérésen keresztül megkapták a támogatást. „Ezáltal 62 könyvvel bővült az iskola könyvtára: többek között Kós Károly, Balassi Bálint, Kőrösi Csoma Sándor és József Attila művei is megtalálhatók közöttük. A sorozatban regények, történelmi művek és verseskötetek is szerepelnek. Ez nagy segítség az iskolának, mivel olyan hiánypótló könyvekről van szó, amelyek eddig nem voltak meg a könyvtárban” – hangsúlyozta Kedves.
Forrás: https://szekelyhon.ro/ aktualis/csikszek/ konyvcsomagot-kapott- csikszenttamas

Egységes bértörvény - mennyivel nő egy könyvtáros fizetése?Az egységes bértörvény hatályba lépése következtében 2020-ban 40 százalékkal lesz nagyobb a nettó átlagfizetés a tavalyi szintnél. A régiók közötti eddigi bérszínvonalbeli különbségek még jelentősebbek lesznek – derül ki az Országos Prognózis Bizottság (CNP) előrejelzéseiből. A bértörvény tervezetét áprilisban vitatta meg a parlament, a jogszabály július elsejétől lépne hatályba. Ennek következményeként az országos nettó átlagbér a tavalyi 2047 lejről 2017-ben 2274 lejre nő, 2020-ra pedig 2864 lej lesz. Egy felsőfokú és megfelelő ledolgozott idővel rendelkező könyvtáros fizetése az idei 4873 lejről 2020-ban 6367 lej, két év múlva pedig 6643 lej lesz.
Forrás: http://www.maszol.ro/index. php/hatter/79211-igy-n-nek-az- atlagfizetesek-az-egyseges- bertorveny-hatasara

Közel 3 millió lejből gazdálkodhat idén a Szatmár Megyei KönyvtárAz intézmény költségeinek zömét a székhelyeként szereplő, Decebal (Várdomb) utcai épület bérleti díja emészti fel, s amennyiben az Országos Helyi Fejlesztési Programban nem minősül nyertesnek az új könyvtár építésének pályázata, alternatív megoldásként az sem kizárt, hogy a régi könyvek részleg átköltözne az egykori pártkantinnak a megyei tanács tulajdonába nemrég visszakerült épületébe - az olvasóterem pedig a nagyzsinagógába. A Zsidó Hitközség ugyanis szóban jelezte: ha a megyei tanáccsal közös pályázatot benyújtva sikerülne a zsinagóga épületét felújítani, azt szívesen átadnák a könyvtár számára olvasóteremnek.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/343- milliobol-gazdalkodik-szatmar- megye/

Beruházások Maros megyében: a Teleki Téka freskós termének restaurálására is jut pénzTöbb pénzből gazdálkodik idén a Maros megyei önkormányzat, a 2017-es évre tervezett bevételek összértéke 540 302 000 lej. A megyei tanács idén 129,7 millió lejt fordít beruházásra, amelynek nagy részét - 77 millió lejt - a repülőtér kifutópályájának felújítására szánt összeg teszi ki. A Teleki-Bolyai Könyvtár freskós termének restaurálása is szerepel a tervek között, erre 245 ezer lejt utal a megyei tanács.
Forrás: http://marosvasarhelyi.info/ hirek/nagyobb-koltsegvetesbol- gazdalkodhat-2017-ben-maros- megyei-tanacs-repuloter- felujitasa-legfontosabb

Veszélyben a Temes Megyei KönyvtárKényes helyzetben van a Temes Megyei Könyvtár, amelynek épülete sürgősen megerősítésre és felújításra szorul. Az épület nem földrengésbiztos, és az is megtörténhet, hogy hamarosan ki kell lakoltatni a könyvtárat, mert működtetése veszélyt jelent az ott dolgozókra és az olvasókra. A sürgős beavatkozásokra és a felújításokra 1,125 millió lejt utalnak ki a Temes Megyei Könyvtárnak.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/ jelenido/latogathato_lesz_a_ hunyadi_kastely_ot_ev_mulva. php

Europa Nostra-díjat kapott Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtőAz Európai Bizottság és az Europa Nostra 2017. április 5-én hozta nyilvánosságra a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj/Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból összesen 29 díjazottat tüntettek ki. Kallós Zoltán - akit Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő jelölt - "elkötelezett szolgálat" kategóriában kapott díjat. A díjra Európa-szerte 39 országból - civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján - 202 jelölés érkezett, amelyek közül független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket.
Teljes cikk itt: http://multikult.transindex. ro/?hir=10275

Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

Nincsenek megjegyzések:

Mesés életek

Találkozás percei Szervező: Gábor Tünde Anikó , a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum könyvtárosa Előadó: Borbé...