2017. május 9., kedd

Gimnázium épületének mesélő múltja és jelene



Szervező és csoportvezető: Csonta Noémi
Társszervező és előadó: Borbé Levente
Résztvevők: A Kós Károly Szakközépiskola XI. C. osztálya


2017. május negyedikén a Márton Áron Főgimnázium vendégei voltak Kós Károly Szakközépiskola XI. építészeti és formatervezői műszaki rajzoló (architektúra) osztálya, akiket Csonta Noémi magyar nyelv és irodalom szakos tanár kísért el.

 Rövid bemutatkozás után rátértem az iskola történetének mesélésére, a ferencesek kulturális tevékenységének bemutatására a Csíki medencében, a letelepedésétől mostanáig. Kiemeltem azokat a momentumokat, amelyek változást hoztak az intézmény életében, mint a Kájoni nyomda, a könyvtár gyarapítása, a csíksomlyói épületből való átköltözés Csíkszeredába, a világháborúk és a kommunizmus alatti pusztítások, valamint a felújítás.

A felújításnál a tanulók által is ismert szakmai dolgokat osztottunk meg az épületről. Gondolok itt az épület nagyságára, szerkezeti felépítésére, stílusára, és annak díszítési motívumaira.

 Ezt követően Beszéltem a tanításról, az iskolai könyvtár létrejöttéről, valamint annak történetéről. Mindezt egy átfogó, épületen belüli, bemutatóval nyugtáztam. A könyvtár alapos megtekintése után a vendégek megcsodálhatták az iskolapalota egyes részeit, mint: a kápolnát (dísztermet), egy korszerűen felszerelt osztályt, valamint a belső tornatermet.

  A diákokat lenyűgözte az épület szépsége, kellemes emlékekkel távoztak, attól a gimnáziumtól, ahol hajdanán őseik is koptatták a padokat.
Borbé Levente,
Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Magyar költészet napja a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában

„ A dolgok változnak, a vers örök ” József Attila Magyar költészet napja, a versekké. Iskolánkban a költeményeket olvasó gyermekeké. Á...