2018. február 23., péntek

10. NEMZETKÖZI FELOLVASÓ MARATON-2018. FEBRUÁR 20. a karcfalvi Mártonffy György Általános Iskolában


Intézményünk is csatlakozott az idei 2018. Február 20-án a 10-dik alkalommal megrendezett Nemzetkőzi Felolvasómaratonhoz.
Az idén Petőfi Sándor műveit olvastuk, születésének1 95. évfordulója, illetve Az apostol megírásának a és a 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából.
A maraton célja, ráirányítani a figyelmet az olvasás szépségére, fontosságára és továbbítani az olvasás örömét.
Iskolán tanárai és diákjai egyaránt bekapcsolódtak a tanórákon való olvasáshoz, és időnként hanganyagot is hallgattak egyes színészek előadásában.
Az előkészítősök, meg az I. osztályosok a tanítónénikkel közösen mondták el az Anyám tyúkja verset, és meghallgatták az Arany Lacinak című versét.
 
A II-III-IV. osztályosok egy-egy választott versikét olvastak fel. 
Az V-VIII osztályosok már egy héttel a maraton előtt el kezdtek készülni, hisz ők a kiválasztott versek nagy részét elszavalták, aki hosszabbat választott az felolvasta. 
A magyar tanárnő Biró Brigitta minden osztálynak bemutatta Petőfi életét, ami még inkább ösztönözte a diákokat, hogy melyik versét olvassák.
 

Sokan a családi költeményeiből választottak, de a szerelmi költeményeit sem hanyagolták. A tájköltemények is előtérben kerültek, sokan választották A Tisza, A puszta télen, Az alföld verseket. A fiúk pedig a szabadságharcosabb verseket részesítették előnyben.
Néhány költemény az elhangzottakból:
Szeget szeggel, Anyám tyúkja, Füstbe ment terv, Egy estém otthon, Arany Lacinak, Fa leszek, ha…, Reszket a bokor, A Tisza, Az alföld, Csatadal, Föltámadott a tenger, Nemzeti dal, János vitéz, Szeptember végén, Minek nevezzelek?, Távolból, Befordultam a konyhára, István öcsémhez, Pató Pál, Fekete kenyér és még sok más.
A felolvasómaratonon minden diák megkapta a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőt.


 
Könyvtáros : Gábor Emilia
Magyar szakos tanárnő: Biró Brigitta
Tanítónők: Ambrus Irma
Székely Katalin
Váncsa Éva
Antal Etelka
Gidró Klementina

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...