2018. február 7., szerda

Kele Könyv Vár visszavár!


Továbbra is megmaradt egyik kedvenc helyemnek a Kele Könyv Vár. Az embernek az az első benyomása, amikor oda betoppan, mintha hívogatnák egy tartalmas pihenőre. Az egyszerűségében nagyszerű üzlet szinte elveszíti kereskedelmi jellegét, hiszen az eladó készségesen rendelkezésére áll egy kis csevejre minden egyes vevőnek. A beszélgetések nemcsak a könyvekről szólnak. Természetesen, a lefolytatott párbeszédek az érdeklődő által keresett olvasmánynak a történetéből, témájából fakadnak. Ezek az eszmecserék számottevően segítenek a könyvek választásában, ha a vásárló valakit meg szeretne lepni az egyéniségéhez mérten egy általa is kedvelt, szerethető kötettel. A tartalmas beszélgetések nyilván akkor alakulnak ki, ha az üzletben nincs tumultus. Szerencsére az is előfordul. Arra is volt példa, amikor az egyik vevő egy figyelemreméltó társalgást „lehallgatván” egy bizonyos könyvről, rögtön lecsapott rá és ő is megvásárolta. Ha pedig nincs a keresett mű, attól még megrendelhető. No, de, ha nem konkrét céllal megy be az ember, akkor sem biztos, hogy üres kézzel jön ki onnan. Vagy később még betérvén magának kér és választ egy kötetet.
 

A „vendégmarasztaló” könyves üzlet időnként megújul. De ezt tulajdonosa megfontolásból teszi. Néha jól jön a frissítés. Egy ilyen alkalommal jártam ott. Az arculatváltozás még vonzóbbá és kedvesebbé tette a terecskét, ahol örömmel elidőz az ember, ahol az elárusítók előszeretettel segítenek a választásban. A baráti légkör pedig felbecsülhetetlen, főleg napjainkban. Ezért maradt meg a gyerekkönyvsarok, amely rész szinte csábítva csalogatja a jövendő olvasókat. A szülők könyvválasztásában is segítenek a kis üzlet kereskedői, hiszen kihalászni a tóból, „legízesebb”, azaz legtalálóbb kötetet, ahogy Kele, a gólya is teszi, csak szakértelemmel lehet. 

 
Magától értetődő az is, hogy a Kele Könyv Vár kínálata a nagy klasszikus szerzőkön, és a keresett aktuális témákon kívül mindig az újra van ráhangolódva, de a szeretete marad a régi. 

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...