2018. november 23., péntek

VIII. alkalommal - IRIS Őszi szavalóverseny a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépsikolában



Mottó: „Az ősz (...) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.”
Albert Camus
2018. november 8-án került megrendezésre a mostanra már hagyományossá vált IRIS Őszi szavalóverseny. 
 
Mint minden évben, most is besegítettem a szervezésbe a felhívás, a diplomák szerkesztésével, és idén is tagja voltam a zsűrinek. A szavalóverseny szervezője Negru Réka tanárnő és idéntől Bodó Beáta magyar szakos tanárnő.

A szavalóverseny rendezésének az ötlete 2011-ben Szabó Sarolta IX.C osztályos tanulótól származik, Negru Réka tanárnő, az akkori IX.C osztály osztályfőnöke, és György Géza tanár úr voltak, akik felkarolták az ötletet, és szervezték meg a versenyt. Első években a versenynek csak iskolai szakasza volt, 2015-ben és 2016-ban iskolai és városi szintű volt a rendezvény. 2017-ben és idén a verseny városi szinten vont megszervezve.

A szavalóverseny követelményei nem változtak, az előző alkalmakhoz hasonlóan két nyelven zajlott, románul és magyarul. A szavalóknak egy kötelező és egy szabadon választott verset kellett előadniuk. Az idén a kötelező magyar vers Tóth Árpád Őszi kérdés című verse, a román Ana Blandiana Lasă-mi, toamnă. A szabadon választott vers ugyanazon költő műve kellett legyen.

A versenyen a város középiskoláiból IX-XII-es tanulók vettek részt, összesen 15 magyarul és 28 románul szavaló versenyző a Márton Áron Főgimnáziumból, az Octavian Goga Kollégiumból, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, a Venczel József Szakközépiskolából, a Kós Károly Szakközépiskola, a Székely Károly Szakközépiskolából és a Joannes Kájoni Szakközépiskolából, tanáraik kíséretében.

Csütörtökön délután 14 órakor az iskola multimédia terme megtelt. A versenyt megelőzően a teremben Negru Réka tanárnő lelkes tanulói a IX.B osztályból varázsoltak őszi hangulatot.
A rendezvényt egy rövid zenés műsor indította, Bodó Beáta tanárnő irányításával IX.B, IX.D és IX.F osztályos tanulók előadásában hallhattuk a Szélkiáltó együttes megzenésítésében Arthur Rimbaud: A kenyér-lesők és Weörös Sándor: Négyen ballagtunk című versét, majd Ana Blandiana Lasă-mi, toamnă című versének zenésített változatát. A kis zenészek nagyon ügyesek voltak, nagy sikert arattak. A zenekar a szünetben is gondoskodott a jó hangulatról. 
 
A zenekar tagjai: Catana Alina - IX.B, Antalka Loránd, Balázs Noémi, Both Ákos, Coardă Daria, Kovács Réka, Részeg Anett, Szakács Erőss Gergő –IX.D, Bánfi Barna, Czine Szilárd, Vercan Izabella IX.F.

A versenyt Kopacz Filoména IX. B osztályos tanuló nyitotta meg, a résztvevőket köszöntötte Sükösd Annamária igazgatónő és Oanea Sergiu Manuel aligazgató is. Diénes Zsófia Anna és Busuioc Stelian tanárok ismertették a versenyt, kiemelve, hogy első alkalommal a támogatónk jóvoltából (IRIS Service SA) különdíj is lesz. A zsűri tagjai: Diénes Zsófia Anna tanárnő, Busuioc Stelian tanár, Pap Tibor színész, Negru Réka tanárnő és jómagam, Kovács Edit könyvtáros.

A zsűri értékelése alapján a díjazottak:

Magyarul szavaló diákok:
Különdíj: Kiss Hunor IX.D - Joannes Kájoni Szakközépsikola
I. hely: Antal Renáta XII. - Székely Károly Szakközépsikola
II. hely: Kurta Andrea IX.B - Joannes Kájoni Szakközépsikola
III. hely: Füstös Attila - Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium
Dicséret: Lukács Tünde IX.A - Venczel József Szakközépiskola
Közönségdíj: Lupu Denisa XII.A - Venczel József Szakközépiskola

Románul szavaló diákok:
Különdíj: Iamandi Andra Ioana XI.A - Octavian Goga Kollégium
I. hely: Netedu Cristina X. - Octavian Goga Kollégium
II. hely: Catană Alina IX.B - Joannes Kájoni Szakközépsikola
III. hely: Both Alexandra XI.A – Márton Áron Főgimnázium
Dicséret: Mátyás András X.E - Márton Áron Főgimnázium
Közönségdíj: Coardă Daria IX.D - Joannes Kájoni Szakközépsikola
A nyertesek értékes könyvutalványokat kaptak. A rendezvényen a díjazottak mellett mindenki kapott emléklapot és ajándékot.


Kovács Edit,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...