2018. december 7., péntek

Ami csöndben történik


 

Borsodi L. László legújabb prózaverseit nagyon vártam. Hiszen eme kötetben szerepelő költeményei közül néhányat sikerült korábban saját felolvasásában hallanom. Kis történeteinek elevensége már akkor megbabonázott, pedig az alkotások zömében, külön-külön, egész életutakat sűrített össze. Ott voltam a könyvbemutatón is, mert a felolvasás közvetlenül a szerzőtől sokkal hatásosabban, s főleg hitelesebben hat. Nem csalódtam. A már az e világról elbúcsúzott közeli vér szerinti és lélekbéli rokonok felidézett történetei elevenen lebegtek előttem az éterben. Minden egyes tettük, nem csupán a megelevenített emlékekből, az elbeszélések alapján született képekből és az összegyűjtött anyagokból áll. Érzelmi világa a lét bűvöletfonalát gördíti az érdeklődő elé. Azt hiszem, hogy mindezekből a szerzeményekből megszólaló személyes érintettség, emlék, vagy éppen emlékképzet káprázatával körbejárja annak olvasóját, aki mintha kintről figyelné a megelevenedett eseményeket, mégis bent találja magát a történetek közepében. Családfájának és barátainak története akár a miénk is lehetne. Egy kis képzelettel ugyanúgy párhuzamosan megelevenedhetnek előttünk, s néha még találkozhatnak is. Az életutakban rejlő döntések, tapasztalatok és kényszerhelyzetekből születő választások, valamint a tények élé állított egyén helyzetéből adódott megélt sorsa hallatán pillanatok alatt elillan a közömbösség. Úgy, mint a pára, észrevétlenül magasabb régiókba kívánkozva láthatatlanná válva is eleven tud maradni.

Meghatódottság kerít hatalmába, ha olvasom, mert a szétszórt némaságon keresztül életutak sokasága pörög le előttem. Érdemes minden egyes legendába illő valós történetnél elidőzni. Megkerülhetetlen tény, hogy a lét lezáró akkordja a végzet. Mégis hiábavaló az ezzel járó elmúlás, ha a történetek ébersége életet lehel minden egyes sorába. Olyan, mintha az örökkévalóság tükrébe kukkantva meglátnánk az élet folytonosságának szépségét.

A kötetben felvillanó alkotásokhoz mítoszba burkolódzó képek is találhatóak. Ráduly Margit históriákban mélyülő ábrázolásai már szinte költészet. Az illusztrációk és a költemények egymást kiegészítve teszik élénkké az emlékképeket.

* * *
A kötet címe: Szétszórt némaság
Szerző: Borsodi L. László,
Ráduly Margit illusztrációival
Megjelent az Erdélyi Híradó Kiadó (Kolozsvár) és a Fiatal Írók Szövetsége (Budapest) gondozásában 2018-ban.
Borbé Levente


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...