2018. december 6., csütörtök

Petőfis diákok a Főgimnáziumban



Szervező: Dánél Hajnalka, iskolai könyvtáros
Társszervező és előadó: Borbé Levente, iskolai könyvtáros

Kísérőtanár: Gáll Ildikó, biológia szakos tanár
Résztvevők: A Petőfi Sándor Általános Iskola VIII. B. diákjai
2018. november 22-én a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola VIII.B osztálya látogatott el hozzánk. A diákok többségét a kíváncsiság vezérelte, hiszen sokan közülük a Márton Áron Főgimnáziumban szeretnék folytatni tanulmányaikat. A gimnázium megismerése egyben a csíki iskolák történetének kezdete is. Köszöntés után ezért egy rövid történeti ismertetővel leptem meg őket.

Beszéltem a ferencesekről, az iskola létrejöttének és fejlődésének történetéről, a tanulás és a tanítás egyik elengedhetetlen fontosságáról, az olvasásról. Így érkeztünk el a könyvtárhoz, amely önmagában információtár. Részletesen ismertettem a könyvtár múltját, belefoglalva a háborúk és impériumváltások okozta károkat is. Ezt követően a könyvtár jelenlegi helyzetét ecseteltem. Kihangsúlyoztam a könyvtár szerepét a mai világban, amely már közösségi térként szolgál, összeköttetése van más könyvtárakkal, és ezáltal a virtuális információanyaggal is.
A vendégek megtekinthették a könyvtár termeit régi és új dokumentumaival együtt, valamint a gimnázium kápolnáját (dísztermét), a sporttermet, a fizika labort, egy újonnan felszerelt osztálytermet, és egy informatika labort. Ezt követően kívülről is megszemlélhették a gimnáziumot.
Végül egy sétát tettek a gimnázium folyósóin, a gimnázium hajdani végzőseinek tablóit tekintették meg. Hamar rájöttek, hogy a diákok zömének ebben az iskolában jártak a testvéreik, szüleik, nagyszüleik és dédszüleik. Egyértelműen látszott rajtuk az, hogy jó lenne e falak között továbbtanulni.
Fényképezte: Dánél Hajnalka és Borbé Levente

Borbé Levente könyvtáros,
Márton Áron Főgimnázium

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...