2018. december 8., szombat

Csillagösvény vagy göröngyös út?


Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt történészek közös munkájából született a Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és történelem a székelység tudatában című kötet.

A kötet elsősorban a székely identitás megmaradásának feltételét taglalja objektív módon. A felmerülő kérdésekre a korabeli dokumentumok adtak segítséget. A szerzők megvizsgálták a székelyek történetének hátterét, végigvonultatva a középkori krónikák, a reneszánsz kori írások, és a jezsuiták által lejegyzett írások eredetmítoszát, amelyeket a XIX. századi publikációk és a XX. századi tankönyvek segítségével, valamint múltidézéssel igyekeztek életben tartani. A múltidézésben erőteljesen hatottak a mítoszok. Az eredetkultuszt ápolók révén a XX. század elején született meg a székely himnusz is.

A kötet múltunk tisztázására ad lehetőséget, azonban nyitva hagyja a székely eredetet célzó elméleteket, kiegészítve a mai állásponttal. Hiszen arra is fény derül Orbán Zsolt kutató munkája alapján, hogyan gondolkoznak a székelyek saját identitásukról. Azonban a kötet tartalmát és szerkesztésében helytálló tényeket kevésbé lehet megkerülni. Viszont a könyv tanulmányozása közben, ha az olvasó nem elégedett vele, akkor is talál szépszerével olyan dokumentumokat, szépirodalomból tallózott részleteket, amelyek leköthetik a figyelmét, vagy esetleg munkájában sajátosan fel is dolgozhat.

Végül, de nem utolsósorban szó esik a mítosz erejének hatásáról. Manapság még jobban vágyik az ember hitregékre, mint eddig bármikor. Talán nem is baj, de azért érdemes figyelembe venni a tényeken alapuló történéseket is. Már ha csak a csillagösvény és a göröngyös út kettősségére gondolunk is.

* * *

Link az egyik könyvismertetőről: https://www.youtube.com/watch?v=qoINLX8a9Kk

Ajánlom nemcsak székely embereknek, hanem mindazoknak, akik fel akarják fedezni e kis népcsoport történetének históriáját.

A kötet 2018-ban jelent meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület (Kolozsvár) Kiadó gondozásában. Borítóján Kovács István 1930-ból származó felvétele látható.

Borbé Levente


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...