2020. szeptember 25., péntek

Nagyjaink


Az idén a rendkívüli helyzet miatt a könyvtárban nem lehetett semmilyen rendezvényt szervezni. Viszont a könyvtár előtti nagy asztalon lehetséges volt bemutatni a hajdani gimnáziumunk nagyjait. A kiállításhoz szükséges anyagot a gimnáziumban tanuló, tanító és tevékenykedő illusztris személyiségek portréiból válogattam össze. Az expoziciónak a Nagyjaink – jeles személyek a gimnáziumban címet adtam. A képek egyben visszaköszönő pillanatok a neves személyiségek múltjáról. Ugyanakkor a képekhez társult rövid leírásban betekintést lehet nyerni a gimnázium kiemelkedő egyéniségeinek a munkásságáról is.


A dokumentumok egy része fellelhető a könyvtárban, de kiegészítésképpen a világháló adta lehetőségeket is felhasználtam.


Nyilvánvaló, hogy csak néhány neves kimagasló egyéniség képe látható, mert ennyire volt lehetőség kiállítani.

A portrék születési dátum szerinti névsora: Kájoni János, Gábor Áron, Imets Fülöp Jákó, Bándi Vazul, Tivai Nagy Imre, Élthes Gyula, Nagy Imre, Kovács Dénes, Domokos Pál Péter, Ábrahám Ambrus, Nagy István, MÁRTON ÁRON, Venczel József, Fodor Sándor, Gál Elemér, Kristó András, Szőcs János és Miklós József.


A képkiállítást október hónapjában meg lehet tekinteni.

Borbé Levente,

könyvtáros

Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...