2020. szeptember 17., csütörtök

Párkapcsolatok dilémmáiban

Szabó T. Anna novelláskötete, a Törésteszt, egy nagyon érdekes lélekvilágba vezetett be. A szinte ötven történet a férfi és viszonyáról, annak beidegződött sztereotipiás kérdéseiről szól, és nemcsak.

A házassági és párkapcsolati viszonyok bemutatására kerül sor. Az összetűzéseken keresztül vezet át az egyik félig, az irányító, vagy az irányítani vágyó személyig. Mert minden kapcsolatban valaki felül szeretne kerekedni a másikon, meghatározva azamit én mondok, az a tuti!” szerepet. Mint ahogy mindez történni szokott, az élettárs háttérbe szorításával jár, bármennyire is akarná fényezni a helyzetet. 

Természetesen a történetekben néha pattanásig érezhető a feszültség. Sajnos, az indulat nem jó útmutató. A türelmetlenség és a jóhiszemű odafigyelés nélkül az egyik fél biztos sérül, s itt kezdődik a tragédia. Még az is lehet, hogy a problémákat fokozó társ észre sem veszi saját hibáit. Lehet ez öröklődés, vagy a hajdani otthonában, még gyerekkorában beívódott szokások teszik még elviselhetetlenebbé. A baj csak az, hogy a társ nem feltétlen lélekbúvár. Hogy meddig lehet tűrni egy kapcsolatban? Nem tudni. Hogy milyen fegyver szükséges a társ hatalmaskodásának semlegesítésére, hát az is kérdés marad. Valahogy a helyzet is adhatja. Mindig azok tudják a legjobban, akik benne vannak, de nem biztos, hogy tudják orvosolni.

Sajnos, ha nem egyeztetésekre épül egy kapcsolat, akkor elvész a megértés és a tisztánlátás, akkor csak nyűg és szenvedés váltja fel a mindennapokat. Egy dolog azért lényeges lehet a kötelékek megerősítésében, nevezetesen az, hogy fel kell hagyni a kifogástalanság ábrándjaival. Na persze, mintha azok között ringatózva boldogobbak lennénk... Az egyik jó módszer a szembesítés, de ki akar önként dalolva görbe tükröt tartani maga elé? Mégis az önvizsgálat alatt értheti meg az ember azt, hogy miként tudja kapcsolatát normális mederbe terelni.

Érdemes kimondani, kibeszélni, hogy mik a vágyaink, álmaink, főleg annak, aki megsértett. Legalább tudjon róla. Hogy ezek után merre mozdul a szekér kereke, szintén homály fedi. Az biztos, hogy magányosan élni egy párkapcsolatban fölösleges.

Az emberek lételeme a szenvedély, de ugyanakkor biztonságra is vágynak, amely szeretettel kell legyen átitatva.

Szabó T. Anna ezekben a törékeny történetekben nyit ablakot a párkapcsolatokra, amelyeket mi magunk is megfontolhatunk.

A kötet borítóját Szilágyi Lenke fényképéből Pintér József tervezte.

Az írónőről készült fotót Dragomán György készítette.


Borbé Levente,

könyvtáros

 




Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...