2020. szeptember 18., péntek

Tanévkezdés az iskolai könyvtárakban

Monica Anisie román tanügyminiszter a 2020-2021-es iskolai tanév küszöbén álló bejelentése sokkhatásként érte a tanügyben dolgozó segédpedagógusokat. Hírül adta, hogy az iskolai könyvtárosok, a laboránsok, az informatikusok és a személyzet más tagjai is ebben az időszakban segítsék a tanárokat az online órai tevékenységekben.

Elmondása szerint az iskolai könyvtárak nem látogathatók, az így kialakított helyzetben a könyvtárosoknak ott nincs dolguk. Ezért van lehetőség arra, hogy a pedagógus kollégákat kisegítsék az online oktatási órák előkészületeiben. Természetesen ugyanez érvényes az iskolai kisegítő személyzet többi tagjára is.

Tehát az iskolai könyvtárak tevékenysége, mint a kölcsönzés, de bármilyen könyvtári szolgáltatás, beleértve a rendezvényeket is, fel lesz függesztve meghatározatlan ideig.

Mindezek ellenére az iskolai könyvtárosok, akik a tankönyvezéssel is foglalkoznak, visssza kell vételezzék a múlt tanévi tankönyveket, és ugyanakkor kiosszák azokat egy másik időpontban. Természetesen szigorú előírások és feltételek között fog zajlani az esemény. A dolog érdekessége az, hogyha ezt meg lehet ejteni, akkor ugyanúgy a könzvkölcsönzést miért nem? Mondjuk az olvasóterem, az valóban problémásabb dolog. De akkor is, az iskola tud működni a szabályokkal együtt! Így nem marad más hátra, mint a világhálón található online kínálatból dolgozni, vagy ott különböző könyvvel és olvasással kapcsolatos tevékenységet kifejteni, valamint folyósokon kiállítást szervezni, vagy neves napokon az osztályokban felolvasni.

Az iskolai könyvtárosok más munkákat kaptak cserébe, például: intézményen belüli járványügyi felelős, iskolakezdés előtt a teremrendezés sem maradt távol tőlük (bútorok tologatása, cipelése), besegít a titkárságnak, könyvelőségnek, adminisztrátornak, a postás munkát is felvállalja satöbbi. A könyvtári teendőkhöz az új munkaköri leírást is fogják csatolni, ki-ki a saját iskolájában, a vezetőség döntése szerint. Tehát az iskolai könyvtáros sokoldalúan fejlett szakmai képességgel rendelkezik.

A tanárokat a könyvtárosok online a járvány előtt is segítették, úgyhogy ez a szempont sem nagy vigasz.

Ami mégis furcsa, hogy a közkönyvtárak működhetnek, mi akkor miért nem? Természetesen érthető, hogy az iskolai könyvtáraknál szünetben többen lennének, de a távolság betartásával, azt hiszem, legalább a könyvkölcsönzés beleférne.

Igaz, a törvényben vannak kiskapuk, ahogy általában lenni szokott, de rizikósak, mert attól függ, hogy aki ellenőriz miként fogja értelmezni. 


 

Sajtóforrás: https://www.agerpres.ro/educatie-stiinta/2020/09/08/ministrul-anisie-profesorii-sa-fie-ajutati-pentru-pregatirea-lectiei-online-de-bibliotecari-informaticieni-sau-laboranti--569627


Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...