2021. március 9., kedd

Nők az 1848-as forradalomban

 Az idén két ünnepet is átfogó kiállítással emlékeztem meg a Nők Nemzetközi Napjáról, és az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharc megünnepléséről. A két ünnepet a hölgyek kapcsolták össze. 

Azokra a nőkre fókuszáltam, akik valamilyen módon kivették részüket a szabadságharcból. Valamint a forradalom előtt és után is a szabadságharc eszméit megőrizve tevékenykedtek.

A kiállítás tartalmas részét a könyvtár előtti asztalon helyeztem el. Minden egyes hölgy képe mellé rövid leírás is járt, hogy milyen szerepet vállalt az említett korszakban.

A könyvkölcsönző előterében lévő kiállítás már több dokumentumot tartalmaz. Itt a forradalom és szabadságharc jobban ki lett emelve. A kiállításban plakátok, könyvek, fotók és rajzok is szerepelnek.


A kiállításban szerepelő nők névsora: Bányai Júlia, Csernovics Emília, Karacs Teréz, Kossuth Zsuzsanna, Laborfalvi Róza, Lebstück Mária, Leövey Klára, Szendrey Júlia, Teleki Blanka, Zichy Antónia és Zichy Karolina.

A expozíció anyaga március folyamán még megtekinthető lesz.

Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...