2021. március 15., hétfő

Olvasmányok hazai ízekkel tarkítva

 Hazait olvasni olyasmi, mint valami finom elemózsia, amikor az ember úton van, s lepihenve jóízűen lenyomtatja az addigi élményeit. Péter Beáta apró történetei egy-egy különleges, de igen ismerős falatocska ebben az elemózsiában. Hasonlít a kóstolgatásra, arra a „hadd lám ennek milyen különleges smakkja van”-ra.

Írásait áthatja a hétköznapokból kialakult, számunkra ismert, mégis bőségesen beszédes sztorik sokasága. Nem hiányzik belőlük a kedélyesség, a vicces pillanat. Az aprócskának látszó, de mégis jelentőséggel bíró tréfás szituációk adják meg az igazi ízét az olvasmányoknak.

Az emberek ugyanazok, akikkel mi is találkozunk az utcán, munkahelyen, vagy éppen pihenés céljából kint a szabadban. A mindennapok diktálta életérzés kiszámíthatósága néha vegyül az áttekinthetetlen, meglepetésszerű történésekkel.

Valamennyi írásában meg tudtam találni azt az üzenetet, hogy nem kell föltétlen annyira ragaszkodnunk a komolyságokhoz, néha érdemes lazítani. A tökéletlenségnek tűnő helyzetek gyakran derűt csalnak az arcunkra, amelytől jobb lehet a napunk is. Hiszen a munka, a gyereknevelés, a tanulás és az egyéb foglalatosság időnként ki-kicsúszhatnak az irányításunk alól. A megtörténtek ellen pedig kevésbé tudunk hadakérozni. Inkább a megfontoltság utáni letisztult kép lenne az igazi megoldás. És az sem baj, ha tudunk mulatni saját magunk bohókásra „sikeredett” dolgain.

A Péter Beáta Ez több lett. Maradhat? című kötetében lévő tárcanovellák javarészt egy felismerhető jelenettel indítanak, majd abból kristályosodik ki az az esemény, amelynek egy kis időre kedves vendégei lehetünk. És azt is észrevesszük a cselekmény előrehaladtával, hogy bármilyen helyzet is alakul ki körülöttünk, nagyon fontos hinni önmagunkban és másokban. Hisz csak akkor tudunk magunk körül rendet tartani, s álmaink megvalósítására gondolni, ha képesek vagyunk a ránk mért helyzetekben talpra állni. És mindehhez nem árt egy csipetnyi humor sem.


A kötetet 2020-ban adták ki Nagyváradon, a Varjúvár Kiadónál.


Borbé Levente,

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...