2021. augusztus 13., péntek

Határon túli könyvtárak a járvány idején

 Erdély - ahol a szükség – ott a megoldás

Borbé Levente a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa előadásában bepillantást nyertünk az erdélyi iskolai könyvtár elindulásáról, rendeltetésének változásairól, és annak jelenlegi szerepéről, aktualitásáról.

Az előadó szomorúan vázolta, hogy pandémia miatt a kölcsönzés teljesen leállt tavaly Romániában, egy 2020.03.11-ri rendelet alapján az iskolai könyvtárakban csak tankönyvek lehetett kiadni.

A közösségi média segítségével azonban az iskolai könyvtárosok „karantén tanítást” szervezetek otthonról. Az otthon tanítás mellett nagy szerepet kapott a biblioterápiás tevékenységek fellendülése, Levente az általa szervezett és vezetett Székelyföldi biblioterápia csoportot emelte ki.

A felvidéki kollégákhoz hasonlóan az erdélyi iskolai könyvtárosok különböző online versenyekkel, kiállításokkal, kvízjátékokkal, online meseolvasással szintén várták az érdeklődőket. Fontos megemlíteni a jó gyakorlatok között a „tananyag csomag összeállítás”, mint szolgáltatást a pedagógus kollégák számára, például linkcsomag Petőfi Sándorról, amelyet kiváló lehet az irodalom órák élménypedagógiai megközelítéseshez.

Bár elmondható, hogy az romániai körülmények meglehetősen nehézkesek a szervezett szakmai kapcsolatok és a számítógépes infrastruktúra hiánya miatt, a kollégák igyekeztek legjobb tudásuk szerint dolgozni. Sokszor bementek a könyvtárba, lefényképezték a kívánt dokumentumot, és tovább küldték email-ben, illetve Messengeren keresztül. 

Pandémia előtti könyvtári életből Fotó: Markó Ilona

 

Forrás/Tovább a linkhezhttps://konyvkultura.kello.hu/konyves-kozelet/2021/08/hataron-tuli-konytarosok?fbclid=IwAR05W9HCS228nMbflcw_Tx_tupvuik-cmZgTmzC1UDm-_t2y6PBIxyDyHOk


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...