2021. augusztus 7., szombat

ReMeK-e-hírlevél 2021/8. számából

Könyvtár a téren

2021. július 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap, 17 és 19 óra között a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár jelen volt standdal a főtéri vásárban, a Szent György-szobor mellett.

A mozgókönyvtárban be lehetett iratkozni és lehetett kölcsönözni a könyvállományból. Közel 35 érdeklődő látogatta meg a mozgókönyvtárat.

Forrás és fotók itthttps://www.facebook.com/


Játékos angol nyelvtábor a könyvtárban

Ingyenes, élményalapú, játékos angol nyelvtábort szervez a Pro Libris Könyvtári Egyesület 2021. augusztus 10. és 13. között, 5-6. osztályos gyerekek számára, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A tábor tevékenységei során a résztvevők gyarapíthatják angol nyelvű ismereteiket, szókincsüket, és bővíthetik helyismereti tudásukat, szabadtéri foglalkozások, nyelvi és ügyességi játékok, okostábla használatával.

Jelentkezni és további információkat kérni a kardabeata11@gmail.com e-mail címen vagy a 0748761030-as telefonszámon lehet.

A Pro Libris Könyvtári Egyesület tevékenységével segíti a megyei könyvtár változatos közösségi, kulturális és oktatási programjait. 2021-ben az egyesület sikeres pályázata révén elnyerte a Communitas Alapítvány támogatását, ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával modern oktatási eszközöket szerzett be a könyvtár.

Forráshttp://konyvtar.hargitamegye.


Innogéniusz? Vakokat, gyengénlátókat segítő találmány Háromszékről

Lazán alkot, találmánya ugyanakkor egy hátrányos helyzetű társadalmi csoportnak kiemelt jelentőséggel bír: Ravasz András László 11. osztályos kovásznai középiskolás olyan szerkezetet fejlesztett, amellyel a vakok, gyengénlátók bármilyen könyvet elolvashatnak Braille-írással, világuk ezáltal óriásit tágul.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja idén június végén a Magyar Tudományos Akadémián vette át a 30. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny megosztott második díját, valamint a legjobb határontúli pályázatért járó ösztöndíjat. A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet által a Bod Péter Megyei Könyvtárban 2021. július 12-én szervezett sajtótájékoztatón alkalom nyílt a fiatal feltaláló bemutatására és bemutatkozására is.

Ravasz András megnyerően, fesztelenül magyarázta el, hogyan szerkesztette meg főleg otthon található alkatrészekből, új funkcióban fungáló tárgyakból azt a Braille Comfort Pack elnevezésű gépet, amellyel nemcsak Braille-írásra lehet fordítani egy könyvet, hanem akár hangosan fel is olvassa a szöveget.

Forrás és teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/

A fiatal kutató a Krónikának mesélt a tudományos felfedezések versenyén kapott elismeréséről és a kivitelezési folyamat nehézségeiről: https://kronikaonline.ro/


Transindex-könyvesték: könyvek, amelyekről beszélnünk kell

A járványidőszak miatt olyan fontos könyvek nem jutottak még el Kolozsvárra, amelyeknek mindenképp haza kell érkezniük. 2021. július 16-án és 17-én Balla Zsófiával, Selyem Zsuzsával, Szabó T. Annával, Tamás Gáspár Miklóssal és Tompa Andreával is találkozhattak a Tranzit Házban az érdeklődők.

Értekező líra – Balla Zsófia kolozsvári könyvbemutatójáról

Július 16-án Balla Zsófia szerzői estjén vehettek részt a kolozsvári érdeklődők. Az íróval Markó Béla beszélgetett a Tranzit Házban, amelyet az esős idő dacára hamar megtöltött a közönség.A szerző a témához illő verseiből olvasott/mondott fel, leginkább Az élet két fele. Versek 1965-2019 című kötetéből, illetve a Fű című monumentális esszét A darázs fészke. Értekező líra című esszékötetéből. Mindkét kötet 2019-ben jelent meg a Kalligram kiadónál.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.helikon.ro/

Kicsit kintlét, kicsit bentlét” – Tompa Andrea könyvbemutatójáról

Tompa Andrea író különböző időn és téren átívelő hazákra próbál meg ablakot nyitni regényeiben, legújabb kötetében a jelenkorihoz érkezik – ezekkel a gondolatokkal kezdte a beszélgetést Vig Emese a Transindex Könyvestéken, július 16-án a Tranzit Házban. A szerzőt emigrációról, megérkezés és meg nem érkezés történeteiről kérdezte legújabb kötete, a Haza kapcsán.

A könyvest végén a szerző elárulta, jelenleg egy olyan regényen dolgozik, amely szintén régóta várat magára.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.helikon.ro/kicsit-

A gyengédség egy szentség” – Szabó T. Anna könyvbemutatójáról

Szabó T. Anna költő, író Szabadulógyakorlat című kötete saját elmondása szerint nem a megbékélés könyve. Szerinte világunkra a kibeszéletlenség jellemző, ennek értelmében úgy érzi, most muszáj beszélni arról, amiről eddig nem lehetett. A Transindex könyvestéken, július 16-án Szabó T. Anna beszélgetőtársai, Albert Antal Orsolya és Visky András prózáról és líráról, őrületről és szabadulógyakorlatokról kérdezték a szerzőt.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.helikon.ro/a-

Láttam a Marsról képeket, de valahogy nekem ez a bolygó százszor jobban tetszik” – Selyem Zsuzsa könyvbemutatójáról

A Transindex könyvesték második napján Selyem Zsuzsával Kulcsár Árpád beszélgetett a Tranzit Ház udvarán. A szerzőt Az első világvége, amit együtt töltöttünk című kötete kapcsán kérdezte, amely 2020-ban jelent meg a Jelenkor kiadónál.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.helikon.ro/lattam-

nincs hozzá filozófiánk, vallásunk, államunk, és nincs bátorságunk”

Tamás Gáspár Miklós erdélyi magyar filozófus Budapesten él, mint mondta, számára Kolozsvár „mindenekelőtt katasztrófa”. A városhoz fájdalmas emlékek kötik, 1978-ban ugyanis el kellett hagynia az országot. A Transindex könyvestéken, július 17-én a szerző megosztotta történetét a jelenlévőkkel, Antitézis című kötete kapcsán pedig Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd kérdezte őt. Humorát és ironikus, reflexív attitűdjét a Tranzit ház udvarán üldögélő közönség nevetéssel és bólogatásokkal értékelte.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.helikon.ro/nincs-

Forrás: https://multikult.transindex.


Dicsőséges országgyarapítás

2021. július 16-án a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében tartott könyvbemutatóval egybekötött előadást Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet ügyvivő szakértője. A Lemhényi Ifjúsági Szervezet (LISZ) felkérésére az előadó az 1938 és 1941 közötti országgyarapítások időszakát, a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi és a délvidéki bevonulás főbb eseményeit ismertette.

Az előadást követően könyvvásárra és dedikálásra került sor.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.hirmondo.ro/


Az írótábor a mennybe megy

2021. július 23. és 25. között Nyárádszentmártonban tartotta meg az évente megrendezésre kerülő nyári táborát a marosvásárhelyi Látó folyóirat. Demény Péter foglalta össze a Transindex számára, hogy milyen is, ha ennyi íróember gyűl össze egy helyen.

Karikás ostor pattogása fogad Nyárádszentmártonban, a Látó-tábor nulladik napján. Van, aki már megérkezett, van, aki ez után érkezik – egyelőre téblábolunk, ismerkedünk. Aközött, hogy az ember pionír vagy író, ilyen szempontból semmi különbség. Lerakjuk a cuccokat, aztán nézelődünk, beszélgetünk. Egyelőre olyan a tábor, akár a higany: van is már, de nincs is.”

Forrás és a teljes írás itthttps://multikult.transindex.


Rendkívüli és szokatlan: Karafiáth Orsolya és Legát Tibor estje Sepsiszentgyörgyön

A beharangozott képi háttér technikai okokból elmaradt ugyan, de anélkül is rendkívüli és, valljuk be, szokatlan művészeti élményben részesítette a nagyérdeműt Karafiáth Orsolya és Legát Tibor Sepsiszentgyörgyön. 2021. július 22-én léptek fel az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) emeleti kiállítótermében, az EMŰK és Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében.

Vargha Fruzsina alpolgármester köszöntő és méltató szavai után az életüket nem csak a színpadon, hanem a magánéletben is összekötő művészpár egymás teljesítményét kiegészítve és felerősítve örvendeztette meg a megyeszékhely újra fogékony közönségét. A zenével évtizedek óta énekesként és szövegíróként kacérkodó, civilben újságíró-író, közlekedési szakember Legát Tibor dalszövegekben fogalmazta meg, és megzenésítve tárta elő sokat változó szülővárosához, Budapesthez fűződő érzelmeit.

Az eddig négy verses/ és két novelláskötetet, valamint négy regényt jegyző Karafiáth Orsolya író, költő, publicista egy-egy novellába sűrített emlékfoszlányait, belső vívódás szülte kétségeit nyújtotta át hitelesen a feszült csendben figyelő hallgatóságnak. A Budapest Wild Side című, kissé szomorkás est jó alkalmat teremtett a magunkba nézésre, nosztalgiázásra.

Forráshttps://www.hirmondo.ro/

Sajtóvisszhanghttps://www.3szek.ro/load/


Dicsérő szó nélkül

A magyarság azért állta és állja a mai napig a történelem viharainak ádáz ostromát, mert mindig akadtak, akik életüket és munkásságukat a szolgálatába állították. És tették ezt dicsérő szó, illetve különösebb megbecsülés hiányában is, sőt, általában ellenszélben, hiszen az utóbbi évszázadokban túlnyomórészt árulóink és ellenségeink gyakorolták a hatalmat fölöttünk. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által az idén elismerésben részesített, a Kőrösi Csoma Sándor-emlékéremmel kitüntetett dr. Flórián Csaba is a jelzett szolgálattevők közé tartozik.

Dr. Flórián Csaba 2000-től a Csoma Sándor életével, munkásságával kapcsolatos tudományos, irodalmi képzőművészeti alkotásokat összegyűjtő és emlékhelyeket ismertető honlapot szerkeszt a világhálón. 2018-ban elvállalta az egyesület honlapjának (www.csomaegyesulet.hu) tartalommal való feltöltését, szerkesztését és kezelését, amely 2020 óta megújított formában áll az érdeklődők rendelkezésére.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.hirmondo.ro/


Fotó: A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület köteteiből



Könyvtárak a pandémia idején

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár kezdeményezésére és közreműködésével kisfilm készült erdélyi könyvtáraknak azokról a törekvéseiről, amelyekkel intézményközelben igyekeztek tartani közönségüket a pandémia rázós heteiben, hónapjaiban, a járványidőszakban létrejött programokról, az akkor és azt követően szerzett tapasztalatokról.

Az összeállítás itt érhető el: https://youtu.be/rXgxH8hx9H8

Forrás: Szonda Szabolcs igazgató, Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy

 

A kolozsvári Egyetemi Könyvtár első női alkalmazottairól (1907–1918)

Manapság a könyvtárosi pályán a nők döntő többségben vannak, viszont ez korántsem volt mindig így. A tudományos könyvtárak évszázadokon keresztül a tudós férfiak „szent hajlékai”, elefántcsonttornyai voltak, ahova kezdetben a nők még olvasókként sem nyerhettek bebocsátást.

A 19. század második felében a számukra fenntartott helyeken olvashattak, amelyek általában az olvasóhelyiségek hátulsó részében helyezkedtek el, míg végül, a női hallgatók számának növekedésével egyetemben, megszűntek az elkülönítések, a nők és a férfiak közösen, egyazon asztalnál olvashattak. Tehát a női olvasók nagyobb arányú megjelenése a könyvtárakban hosszadalmas folyamat eredménye volt, a német diákok még a múlt század elején is ironikus dalokat költöttek kolléganőik rovására, arra „figyelmeztetve” őket, hogy hagyják csak a polcon Kant műveit, ugyanis aki sokat görnyedezik a könyvek fölött, az nem fog férjhez menni.

A 19. és 20. század fordulóján már nemcsak az olvasók, hanem a könyvtári alkalmazottak körében is megjelentek a nők, az első magyar könyvtárosnő Czeke Marianne irodalomtörténész volt, akit 1906-ban alkalmaztak a budapesti egyetemi könyvtárba. A technikai fejlődés új munkalehetőségeket teremtett a nőknek, az írógépek elterjedését követően a dolgozó nők tábora titkárnőkkel és gépírónőkkel gyarapodott, mind a hivatalokban, mind pedig a nagyobb könyvtárakban.

Forrás és a teljes cikk itthttp://szabadsag.ro/-/-a-mai-


Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...