2021. augusztus 10., kedd

Önkéntes könyvtároskodás kezdetei

Jojo Moyes regénye egy letűnt korszakba ad betekintést. De mégis élethű képek szövik át a nem annyira megszokott eseményeket.

Az Áradó fény története az 1930-as esztendők Angliájával indít. Alice szinte menekül hazájából. Az éppen üzleti úton lévő amerikai Kentuckyból származó Bennettel köt házasságot, így cserélve hazát. Sajnos Alice nem találja fel magát. Ugyanúgy lehangolja és nyomasztja az új élete, akár a régi. Hamar rájön, hogy csak álom, amit ő képzelt Amerikáról. Amikor Roosevelt elnök felesége önkénteseket keres a könyves mozgalmába, Alice örömmel csatlakozik. Mint önkéntes könyvtáros vág bele élete újabb kalandjába. Az önkéntesek könyveket, folyóiratokat és újságokat szállítanak a tanyákon élő családok részére. A mozgókönyvtáros hölgyek vezetője, Margery segíti útján. Margery egy szigorú, karakán jellem, aki „nem ijed meg az árnyékától”.

Az öt hölgyből álló könyvtároscsapat tagjainak nap mint nap meg kell küzdeniük a rájuk zúduló elfogultságokkal, előítéletekkel. Pedig számukra az egyetlen cél az, hogy a könyvet, azaz a tudás fényét el tudják juttatni oda is, ahol eddig csak alig, vagy egyáltalán nem olvastak. A kisvárosban tevékenységüket egyre többen kezdik értékelni. Sajnos, mint mindenhol, ahol az íratlan törvény és a helyi szokások uralják a környéket, megtörténik a baj. Ennek egyik vezéralakja Alice apósa. A rosszindulatú szóbeszédek ritka szövevénye fonja át mindennapjaikat, amelyből nehéz kiutat találni. Végül Alice-nek sikerül.

Augusztusi pihenő Fotó: Borbé Levente

Mojes a hölgyek történetén keresztül igyekszik láttatni az olvasás közösségkovácsoló szerepét. Természetesen ehhez a könyvtáros hölgyek elhivatottsága, a semmilyen nehézséget nem ismerő elszántsága, a közösségi csapatmunka is kellett.

* * *

A valós alapokra épülő mozgókönyvtári programot Jojo Moyes megfűszerezi egy eleven, szinte előttünk zajló, hihető kalanddal.

*

A regény lényege valóban felhívja a böngészőt a könyv és az olvasás szeretetére, ugyanakkor egy korképpel is megajándékozza mindazokat, akik úgy döntenek, hogy utazni szeretnének a közel 150 esztendővel ezelőtti, szegényes vidékű amerikai Kentuckyban.

Borbé Levente

 

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...