2007. október 25., csütörtök

Iskolai Könyvtári Világnap A Márton Áron Gimnáziumban

Az Iskolai Könyvtári Világnap megszervezésének története dr. Blanche Wolls az Iskola Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete (IASL) elnökének nevéhez fűződik, aki 1999-ben egy felhívásban közölte szándékát. Még abban az esztendőben október 18-án meg is rendezték az első Iskolai Könyvtári Világnapot. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a napot, évente más-más témát választva. Az októberi ünnepek miatt iskolánként el szokott tolódni a rendezvénysorozat.
A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban az ünnepélyre október 23-án került sor, amikor második osztályosok meglátogatták az intézmény könyvtárát. Az esemény a bejelentett program szerint zajlott. A gyerekek alaposan megvizsgálták a könyvtárat. Irányítójuk a Könyvtáros bácsi és a Tanító néni volt. Könyvtárosi ismertetés után kötetlen beszélgetés zajlott a könyvtár múltjáról, a könyvtárosi munka titkairól, az otthoni és más típusú könyvtárakról is. A beszélgetés után a könyvtárban elkészítendő alkotás témájáról esett szó. Ezt követően a gyerekek nekifogtak rajzolni, festeni, mázolni. Minden egyes gyerek fantáziadús ötletekkel rukkolt elő. Nagyon ügyes munkák születtek. Nehéz feladat volt kiválasztani a legjobbakat. Végül Engelhardt Edwin (I díj), Juhász Pál (II. díj), és Dávid Henrietta (III. díj) nyerte a fődíjakat. Voltak dicséretet érdemlő munkák is. Mindenki részesült egy kis ajándékban. Az ajándékok között volt könyv, rajzfüzet és különféle írószerek.
Az ötödik osztályosok a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény könyvtárosának és ötödikes diákjainak küldtek képeslapot az Iskolai Könyvtári Világnap alkalmából. A képeslapkészítés külön élmény volt számukra. Az iskola könyvtárosa és az ötödikes osztályfőnök irányításával zajlott az esemény. Másnapra megjött a képeslapra a válasz. A debreceni diákok is küldtek képeslapot és osztályukról képeket. Mindezen kapcsolatot a világhálón keresztül valósították meg.
A gyerekek részére kimagasló eseménynek számított az Iskolai Könyvtári Világnap. Közelebb hozta hozzájuk a könyvtárat, otthonos légkört teremtve a sulis hétköznapok világában.
Köszönetet érdemelnek mindazok a kollégák, akik részt vállaltak az esemény gördülékenyebb lebonyolításában:
- András Éva másodikos tanító néni
- Szatmári Mária ötödikes osztályfőnök
- Gyarmati Dénes informatikus
- Balázs-Bécsi Enikő segédinformatikus
Külön köszönet Barta Ibolyának a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény könyvtárosának, aki támogatta és ötleteivel segítette a rendezvényt.
Az egész rendezvényről egy képes ismertető tanúskodik a Gimnázium könyvtárában.
Borbé Levente
2007-10-25

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...