2007. október 9., kedd

Létezik-e Romániaban könyvtárostanár?

Hivatalosan nem létezik. Érdekes maga a könyvtárosi státus is. Ha gyerekekről van szó, vagy továbbképzőre kell menni, akkor pedagógusok, ha a 100 eurós kedvezményben kellene részesülni, akkor nem azok. Vagyis ide-oda tartozók, attól függ merről fúj a szél.
Bizony vannak iskolák, nem is egy, ahol a tanév elején könyvtárismertető órát tartanak az újonnan jött diákoknak, vannak iskolák, ahol könyvtárórát is tartanak már, és minden iskolában együttműködik a könyvtáros a tanárokkal. Ha ez nem pedagógiai munka, akkor mi? Mondhatjuk, hogy segédpedagógusi, de vannak esetek, mikor a munka nagyja a könyvtárosra marad. Az már sehogy sem egy kis segítség.
Segédpedagógus kategóriába vannak sorolva a könyvtárosok. Ez csak a fentiekben említetteket „fedi”. Ezért lehet ide-oda tologatni.
Igen, kellene legyen egy végleges megoldás (talán a dokumentarista állást erre találták ki), mert egy kicsit visszás az egyre fokozódó követelményekhez mérten.

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...