2009. április 24., péntek

DIGITÁLIS VILÁGKÖNYVTÁR

Megnyílt a Digitális Világkönyvtár, adták hírül a nagyvilágban.
Előnye, hogy a legkorábbi kínai írástól, az úgynevezett jóscsontoktól az Újvilág első térképéig számtalan érdekesség már elérhető az interneten keresztül. Létrejöttét 21-én kedden jelentették be az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének párizsi székházában.

A World Digital Library (WDL) projekt, amelyben az UNESCO mellett 32 könyvtár és kutatóintézet vesz részt, a fiatalok érdeklődését akarja felkelteni a betű iránt. "Vissza kell térni a könyvekhez" - hangsúlyozta az amerikai kongresszusi könyvtár képviseletében James Billington, aki szerint az emberi kultúra legősibb dokumentumai kerülnek fel a világhálóra, olyan ritkaságok, amelyek másutt nem elérhetőek.
Egyelőre tucatnyi ország írásos ritkaságai érhetők el, hét nyelven - angolul, arabul, kínaiul, franciául, spanyolul, portugálul és oroszul.
Digitalizáltak korai fényképeket, filmeket és hangfelvételeket is. Kategóriánként csupán néhány száz szócikk kerül fel a világhálóra, a projekt ugyanis nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszik.
A Digitális Világkönyvtár angol címe:
http://www.wdl.org/en

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...