2009. április 25., szombat

Könyvelvesztő Nap Gyergyószentmiklóson

Előzmények
Március 25-én volt egy éve, hogy az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár elindította országos olvasásnépszerű sítő akcióját, a Veszíts el egy könyvet! játékot, melybe a Gyergyószentmikló si Városi Könyvtár is bekapcsolódott az elmúlt év áprilisában.
A játékról
A játék lényege röviden: ha valaki szeretne bekapcsolódni az elveszítésbe, fog egy jó könyvet (lehetőleg sajátot...), beleragasztja az internetről letöltött elveszítési nyilatkozatot, lesétál vele - például - egy forgalmas parkba, otthagyja egy padon, majd a neten erről beszámol mindenkinek. Valaki más megtalálja, visszajelez a honlapon, aztán később ő is ott felejti valahol.
Új honlapon
A játék időközben új honlapra költözött, március 25-re pedig országos könyvelhagyó napot szerveztek az orosházi könyvtár munkatársai. Ami a "költözést" illeti, az eddigi szerény fórumról egy nagyon sok lehetőséggel kecsegtető, most épülő új honlapra került át a játék, melynek neve Könyvtárportál, elérhetősége pedig végtelenül egyszerű: konyvtar.hu. Az oldal március 25-én indult hivatalosan, elmondható róla, hogy a honlapon - persze a játék mellett - egy helyen megtalálható szinte az összes magyarországi könyvtár adata, elérhetőséggel, címmel, telefonszámmal, gyűjtőkörrel, stb.
A portál célja, hogy közösségi teret biztosítson az ország összes könyvtárhasználó jának, lehetőséget nyújtva nem csak a könyvtári állományokban való kereséshez, de a könyvekről folytatandó párbeszédekhez is, ami nagyon jól illeszkedik a Veszíts el egy könyvet! céljaihoz.
Ami a játékot illeti, bárki megnézheti majd, hogy ki, mikor, milyen könyvet hagyott el, rákereshet cím vagy szerző szerint, és elolvashatja mások hozzászólását - ezekre a régi fórumon nem, vagy csak nagyon körülményesen volt lehetőség. Ráadásul a dolgok össze is kapcsolódnak majd a portálon: ha valaki esetleg nem hallott még a játékról, de keresgél a könyvtárak gyűjteményében, akkor is láthatja majd egy-egy könyv esetében, hogy abból már veszítettek el.
Mi is játszunk
Az ötlettel a gyergyószentmikló si könyvtár is rokonszenvez, ezért április 29-re Könyvelvesztő Napot hirdet. Aki teheti, veszítsen el egy könyvet április 29-én. A cél, hogy minél több színvonalas regény lepje el az utcákat és tereket.
Segít a könyvtáros
A játékban való részvételben (regisztráció, elvesztési nyilatkozat kinyomtatása) április 29-én, 12-17 óra között, a Közösségi Infopontban segítséget nyújtanak a gyergyószentmikló si könyvtár munkatársai.
Amit a játékról tudni kell
A veszitsel.konyvtar. hu honlapon való regisztráció után a könyvbe bele kell ragasztani az internetről letöltött "elveszítési nyilatkozatot", melyben minden - a gyanútlan megtaláló számára fontos - tudnivaló elolvasható, majd egy forgalmas helyen ott kell felejteni.
…mint a karikacsapás…
Utána már nincs más teendő, mint várni, hogy valaki visszajelezzen: megtalálta a könyvet, és már olvassa is.
Persze a játék a könyvelhagyó nap után is folytatódik.

Bákai Magdolna

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...