2010. május 26., szerda

Könyv- és dokumentumkép-kiállítás Orbán Balázs nyomában

Május 18-án délután ötórai kezdettel nyitották meg a neves székelyről, Orbán Balázsról szóló kiállítást a Mikó várában található Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének kiállítótermében.

 Az idén 120 esztendeje annak, hogy elhagyott bennünket híres történészünk, néprajzosunk, hagyományaink őrzője, természeti kincseink bemutatója, amit A Székelyföld Leírása című páratlan munkájában gyűjtött össze 7 részen keresztül.  
E kiállítással tiszteleg a Megyei Könyvtár nagy székelyünk előtt. A kiállítás megnyitója délután 6 órakor vette kezdetét, ahol Kopacz Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott köszöntőbeszédet. Ezt követően Róth András Lajos a Haáz Rezső Múzeum igazgatója Orbán Balázs címmel tartott előadást. Róth András Lajos beszélt polihisztorunk fáradhatatlan munkásságáról, kiemelvén annak értékét, amelyet a székelység és az egész magyarság egyaránt neki köszönhet. A Székelyföld leírása egy páratlan mű, amelyből azóta is minden Székelyfölddel kapcsolatos munkát végző kutató táplálkozik. Nem is tudnak úgy írni Székelyföldről, hogy az ő neve ne legyen fémjelezve. Az akkori székelyföldi kultúra megörökítője, Székelyföld történetének igazi úttörője.
A megnyitó beszéd és a Róth András Lajos szemléletes ismertetője közben és után a Segitő Mária Gimnázium diákjának szavalatai hangzottak el, majd a műsort a Sapientia Egyetem diákja zárta régi magyar népdalokkal.
A kiállítás anyagát Vitos Mária és Vitos Zsófia állította össze. Nemcsak a könyvtár gyűjteményéből kiválasztott székelyföldi témájú könyveket nézhette meg a látogató, hanem a kötetek mellé elhelyezett pannókat is. Mind a pannók, mind a melléjük helyezett kötetek tematikai sorrendben voltak szedve, azaz vidékenként és városonként mutatták be Székelyföldet. Valóságos csemege mindazok számára, akik Székelyföldet tüzetesebben meg akarják ismerni. Kész „élő” bibliográfiát ajánl e páratlan kiállítás, amelynek összeállítása komoly szakértői munkát igényelt.





A kiállítás továbbra is hétköznaponként 8-16 óra között nyitva áll az érdeklődők előtt.
Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...