2010. május 11., kedd

A könyv Napja

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
  hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
  mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
  így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember. ”
Babits Mihály

          A Joannes Kájoni Közgazdasági Iskolaközpont 2010. április 23-án Könyvkiállítással  emlékezett meg a Könyv és a Könyvtáros Napjáról.

          A kiállításra az iskola könyvtárának az állományából alakítottunk ki könyvsarkat, és a IX. osztályos tanulók plakátot készítettek  könyvről, olvasásról szóló román, magyar, német, angol és francia nyelvű idézetekből.

          Ehhez az ünnepséghez kapcsolódik a május 3-a és 7-e között megrendezett Olvasómaraton. Az olvasómaratonon részt vettek a IX-XIII. osztályok tanulói.
         
A rendezvény programja:

Május 3. Hétfő: A Vers, mese, legenda napja
  • A IX-ik osztályosok tetszés szerint választott verseket, meséket, legendákat olvastak magyar, román, német, angol és francia nyelven. Az olvasott könyvek szerzői: Mihai Eminescu, Tudor Arghezi,           Grigore Alexandrescu,  Ion Minulescu, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Petőfi Sándor, Dsida Jenő, Tóth Árpád, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos, Paul Verlaine, Munro Leaf, H.C. Andersen, R.G. Wells, Jules Verne, Daniel Defoe, R.L. Stevenson.







Május 4. Kedd: Az elbeszélés, novella napja
  • Kedden a X. osztályosok voltak a rendezvény résztvevői, és ők is tetszés szerint választott elbeszélésekből, vagy novellákból olvastak. A szerzők: Karinthy Frigyes, Örkény István, Tamási Áron, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Wass Albert, Sebesi Samu,  I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu
Május 5. Szerda: A regény napja
  • A regény napján Camil Petrescu, Ioan Slavici, Mircea Eliade, George Căilnescu, Ionel Teodoreanu, Marin Preda, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ch. Dickens, Kertész Imre, Mikszáth Kálmán, Tamási Áron, Jókai Mór, Molnár Ferenc, Márai Sándor, Gárdonyi Géza,    Kuncz Aladár, Kós Károly írók műveiből a XI. osztályosok olvastak fel részleteket.
Május 6. Csütörtök: A dráma, komédia napja
  • A tizenkettedikes tanulók Sütő András, Tamási Áron,  Katona József, Vörösmarty Mihály, Madács Imre, Camil Petrescu, Bródy Sándor, I.L. Caragiale, B.S. Delavrancea műveiből olvastak.
Május 7. Péntek: A dráma, komédia, regények napja
  • A tizenkettedikes, tizenharmadikos tanulók Kós Károly, Molnár Ferenc, Jókai Mór, Sütő András, Tamási Áron,  Katona József, Vörösmarty Mihály, Madács Imre, Camil Petrescu, Bródy Sándor,      I.L. Caragiale, William Shakespeare műveiből olvastak.
          A résztvevők észrevételeiből is kitűnik, hogy az Olvasómaratoni hét hasznos és érdekes volt sokak számára. A visszajelzések kedvezőek, már nagyon sokan jöttek és kölcsönöztek azokból a könyvekből, amelyekből felolvastak, vagy azokat a könyveket, amelyekből a hallott részletek megtetszettek. Volt aki a kedvenc drámából olvasott részletet, vagy voltak olyan észrevételek, hogy általában keveset olvasnak, és ezért is jó ez a maraton, még máskor is, több alkalommal is rendezhetnénk hasonlókat.
          A rendezvény kitalálói Kiss Csilla és Dienes Zsófia tanárnők, a szervezésben résztvettek az iskola vezetősége, az iskola könyvtára, és az összes érintett kolléga.
          Fontos kiemelni, hogy ezen a héten  a nagyszünetekben a diákok megzenésített magyar és román verseket hallgathattak a sulirádió közvetítésében.

          Csíkszereda, 2010. május 7.

                                                                      Kovács Edit könyvtáros
Kájoni János Kereskedelmi Iskolaközpont, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...