2010. május 2., vasárnap

A könyv és a könyvtáros ünnepe a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskolában

2010. április 23-án a székelykeresztúri „Petőfi Sándor” Általános Iskolában működő Információ szerző és Dokumentációs Központban megünnepeltük a Könyv és könyvtáros napját annak érdekében, hogy egy fontos kulturális tevékenység keretében alakíthassuk gyerekeink, tanulóink, tanár kollégáink lelki világát. Az ünnepségen 50 tanuló vett részt iskolánk V-VIII-as osztályaiból, ezenkívül jelen volt a két igazgatónő, osztálynevelők, meghívottaink és a könyvtáros.

Beszámoló a lezajlott tevékenységekről :

Az ünnepségen két meghívottunk volt:
  1. Páll Attila Csaba fiatfalvi református lelkész úr a könyvek könyvéről tartott egy rövid előadást a jelenlévőknek. A Biblia rövid bemutatása után a lelkész úr gyerekkoráról mesélt a tanulóknak, a könyvek szerepéről az ő személyes életében, olvasmányairól, élményeiről, amelyeket az olvasás során élhetett meg, amelyek nélkül ma teljesen más ember lenne és jóval szegényebb lelkivilággal rendelkezne.
  2. Egy másik különleges meghívottunk Sándor Zsigmond Ibolya muzeológus, aki a városi „Molnár István”Múzeumból érkezett közénk és egyszemélyben könyvtárosi, írói és szerkesztői tevékenységet is folytat. Szerkesztői minőségében egy könyvbemutatóval készült. Az „Apáink arca”című könyvet mutatta be, amely tulajdonképpen egy képantológia régi városunkról és környékéről. Ez a bemutató nagyon sikeresnek bizonyult, mivel a  régi képek nagyon érdekesek voltak, és diákjaink számára megelevenedett városunk múltja. A képeket kivetítettük a könyvtárunkban található videoprojektor segítségével.
  3.  Egy hetedikes és nyolcadikos diákokból álló csoport román és magyar nyelven verseket, idézeteket, vallomásokat mutatott be a könyvekről a világirodalom neves íróitól, költőitől, gondolkodóitól merítve.
  4. Végezetül egy fogalmazást hallgattunk meg, amelyet a nyolcadik osztályos Palkó Csanád olvasott fel nekünk, és amely a könyv hasznosságáról szólt. Megosztotta velünk saját gondolatait a könyvről, annak szerepéről az ő életében, majd párhuzamba állította a könyvet, mint információ hordozó eszközt a számítógéppel, amely szerinte szintén információt hordoz, de nem feltétlenül kulturális tárgy. Mindannyiunkat olvasásra és könytár látogatásra buzdított.

    A jelenlévők egyértelműen hasznosnak ítéltük meg ezt a közösen eltöltött másfél órát és elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk belőle, mivelhogy a tanulók körében sikere volt, és úgy véljük, hogy nagyon időszerű a könyvről, annak fontosságáról beszélni.
    Könyvtárunk egy új könyvvel is gazdagodott.

     2010,április 23.                                                 Szervező:
    Székelykeresztúr                                                 Páll Emese
            Petőfi Sándor Általános Iskola                        tanár-könyvtáros

    Nincsenek megjegyzések:

    Májusi évfordulók 2024

    40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...