2010. május 1., szombat

Könyvtáros nap az Árpádházi Szent Erzsébet Líceumban

Iskolánk V. És VII.osztályos tanulói a könyvtárosnő biztatására könyvkészítésbe kezdtek, és egy kis ünnepséget szerveztek a könyvtáros napja alkalmából. Az V.osztályosok mesét írtak, a VII. osztály pedig Toldit rajzolta le énekenként. Ezeket a lapokat beköttettük és így készültek el: Az V. osztály csodás meséi, és Toldi Felsőlokon (VII) című könyvek, amelyeket ők mutattak be iskolánk diákjainak. 

A gyermekek lelkesedéssel készülődtek erre az ünnepségre. 

 
Az V. osztály beszéde a bemutatón:
            Mivel az V.osztályban, az első félévben a mesék tanulmányozásával foglalkoztunk, a könyvtárosnő biztatására meseírásba kezdtünk. Így született meg: Az V.osztály csodás meséi című könyvünk. Sok ideig tartott, amíg megírtuk és rajzoltuk.
            Legyőztük a szokatlan nyolcfejű sárkányt, begyújtottuk Hófehérke feltuningolt autóját, volt, aki seprűre ült, így jártuk be Meseországot. Az állatmeséinkben a mai ember hibáit, osztálytársaink tévedéseit próbáljuk korrigálni egy-egy károgó varju, ravasz róka, hét színű madár által. Varázsmeséinkben a csodatábla, a varázsceruza valósítja meg vágyainkat.
            Nagyon örülünk, hogy írók lettünk.
            Két ügyes VII.-es: Antal Árpád és Tankó Arnold power point bemutatót készített a könyvről és az olvasás fontosságáról.
Két verset is elszavaltak: - Juhász Gyula: Könyvek és könnyek
- Sólyom Zoltán: Könyvek, amiket sohasem olvashattam.

Meghívtuk a helyi nyugdíjas, néprajzkutató Tankó Gyula bácsit, hogy beszéljen a gyermekeknek arról, hogy hogyan fog neki valaki könyvet írni. A beszélgetés végén egy kakukkcsokorral köszöntük meg, hogy elfogadta meghívásunkat.











Gábor Tünde-Anikó könyvtáros
Árpádházi "Szent Erzsébet" Líceum, Gyimesfelsőlok

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...