2010. október 23., szombat

Forradalom és szabadságharc - Vándorkiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtárának dokumentációs részlegén

Október 22-én, délután ötórai kezdettel újabb kiállítást nyitotta meg "kapuját" a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén (Mikó várban található). Témája az 1848-as forradalom és szabadságharc. 



A Forradalom és szabadságharc vándortárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg a Csíki Székely Múzeumban. Elsőnek Kelemen Katalin a Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének könyvtárosa mondott köszöntő beszédet az egybegyűltek előtt. Ezt követte Zöld Ildikó történelem tanárnő által betanított rövid ünnepi műsor. A Csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium diákjai remekbe sikerült műsort adtak elő. A műsor párhuzamot vont az 1848-as és az 1956-os forradalom és szabadságharc között, amelyből kisejlett az a tény, hogy mindkét esetben a magyar nép bizonyságot tett az igazságtalan elnyomás elleni összefogásról. Méltó megemlékezés, visszatekintés volt e kis előadás 1956. október 23-i eseményeire is.
A kiállítás anyagát Tóth István szegedi Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője és Szanka József magángyűjtő mutatták be.



A vándortárlat anyaga a szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft., a csíkszentdomokosi Községi Múzeum, a gyergyószentmiklósi Földvári Károly Hagyományőrző Egyesület, Szanka József magángyűjtő és Somogyi Győző festő és grafikus anyagából, valamint a  Kájoni János Megyei könyvtár dokumentációs részlegéről származik. A vándortárlat felvonultatja az 1848-1849-es szabadságharc nagy alakjait. A látogató betekintést kap a forradalom idejében létező tárgyak, könyvek és más kiadványok ereklyéiből. A tárlat anyagát Somogyi Győző művész a különböző huszárezredek egyenruháiról készült rajzai teszik színesebbé.



A kiállítás ereklyéinek helyet adó dokumentációs részlegében található régi könyvek otthonosabbá tették a tárlatot. Azt is lehet mondani, telitalálat volt a helyszín kiválasztása. Dicső múltunkkal kapcsolatos kincsek így életre tudnak kelni egy ilyen helyen.
Érdemes megtekinteni, részt venni ebben a varázsban.   


A kiállítás főszervezői: a szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. És a Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület, valamint a csíkszentmártoni Viridis Egyesület. 


A kiállítást 2010. november végéig lehet megtekinteni hétfőtől-péntekig 8-16 óra között.

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...