2010. október 4., hétfő

Népmesekuckó egy napra

     2010. szeptember 30-án a magyar népmese napja alkalmából rendezett kiállításkuckó nyitotta meg kapuját egy napra a Márton Áron Gimnázium könyvtárának II. olvasótermében.

Az iskola könyvtára kis programmal készült a magyar népmese napjának megünneplésére. Ez az egynapos foglakozás kiegészítette a gimnázium magyar szakos tanárainak munkáját, akik szintén készültek erre a napra.
      Kolléganőmmel első dolgunk volt, hogy megfelelő anyagot biztosítsunk a diákoknak. Ha az a bizonyos népmesegyűjtemény, amit kerestek, nem volt megtalálható a könyvtárban, akkor eligazítottuk őket a világhálón, vagy felajánlottuk a Hargita Megyei Könyvtár gyerekrészlegében való búvárkodás lehetőségét.
Kolléganőmmel, Balázs-Bécsi Enikővel létrehoztunk egy „népmese kuckót”, amely egyben kiállításként is szolgált, de bárki „betévedhetett”, aki olvasni, vagy egyszerűen szemlélődni akart. Volt benne olvasósarok, minden asztalon népmese könyvek. A kötetek többféleképpen voltak csoportosítva. Elsősorban Benedek Elek népmese gyűjteményei, majd Székelyföld népmeséiből, s végül a magyar nyelvterület népmesegyűjteményéből nyújtottunk egy kis ízelítőt a kíváncsiskodók számára.

A kiállítás anyagát színesítve, megpróbáltunk válogatni a kötetekben található ismert mesék, vagy jellegzetes mesealakok illusztrációiból is.

    A népmese után érdeklődők a világhálón kalandozva válogathattak kedvenc népmeséikből, amit helyben meg is tekinthettek.

    A nap népmese felolvasásával fejeződött be.
Fényképezte: Csonta Ildikó
Borbé Levente, a Márton Áron Gimnázium könyvtárosa, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...