2010. október 28., csütörtök

MEGKÍMÉLT KÖNYVEK

         A diákok által megjavított könyvek címen kiállítás nyílt a Márton Áron Gimnázium II. olvasótermében. 


Az idők folyamán sok könyv megrongálódott, de ugyanakkor javítódott is meg, nagyrészt a könyvtáros munkájának köszönhetően. Azonban több esetet tudunk, hogy a diákok vagy a könyvtárossal, vagy önszántukból tették használhatóvá a megrongálódott könyveket.
A mostani kiállítást nevezhetjük "vándortárlatnak is", mivel az adott könyvek nem maradnak helyben, a kölcsönzési igényekhez igazodva alakul a tárlat bemutatásának anyaga. Ez úgy értendő, hogy ha az adott könyvből már nem maradt több példány a könyvtárban, akkor a kiállítás anyagához kel nyúlnia a könyvtárosnak. Ez fordítva is érvényes, ha a diákok által javított példány visszakerül a könyvtárba, akkor megy a bemutatott könyvek közé. Valahogy így vándorolnak a kötetek...














A kiállításban szereplő kötetek zöme látványos felújításon ment át. Vannak kötetek, amelyeknek könyvtábláját a diákok teljesen kicserélték, vagy ráírták a könyv címét, szerzőjét, néhány példányhoz a kötet témájával összefüggő rajzokat is készítettek. A "láthatatlan" oldala a kötetek javításának a belső ragasztások, fűzések, tartalomjegyzékek újraírása, hiányzó lapok fénymásolt példányban való pótlása stb.


A megjavított könyvek különböző időből valóak, de akad köztük teljesen frissen ragasztott-fűzött is. Ez azt is bizonyítja, hogy a diákoknak sem mindegy a kézben forgó könyv sorsa, képesek figyelni társaikra, s megőrizni, amíg lehet azt a becses értéket, amelyet új küllemmel ajándékoznak meg az érdeklődő-olvasó társaik és tanáraik örömére.

A kiállítás szervezői:
Borbé Levente, könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...