2011. február 4., péntek

A könyv meg fogja őrizni fontosságát

  Nemrég, 2011 január 28 megjelent egy interjú a HARGITA NÉPE napilapban, Péter Rozália a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosáról.
Péter Rozália  a Gimnázium megbecsült könyvtárosa volt, aki nemcsak a szakma melletti alázatát bizonyította be az eltelt 10 esztendő alatt (1990-2000), hanem továbblépve, kollégáival együtt (Lestyán Ildikó,  Juhász Erzsébet, Busuioc Stelian volt tanfelügyelő) megteremtették a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok egységét.
 
Mostani magyarországi kolléganőnk Hargita  szakmai  útja, amelyet az interjú mellett a Hargita Népe közölt:

Névjegy
Péter Rozália 1969-ben érettségizett a Márton Áron Gimnázium elődjében, az akkori Matematika–Fizika Líceumban. Könyvtárosi oklevelet Bukarestben, a posztliceális könyvtárosképzőben szerzett. Csíkszentkirályon, a községi könyvtárban kezdett dolgozni 1972-ben, három év múlva pedig a Hargita Megyei Könyvtár munkatársa lett. 1990-től a Márton Áron Gimnázium könyvtárosaként dolgozott, és ugyanott könyvtár szakot oktatott. 1998-tól a Romániai Oktatási Intézmények Könyvtáros Szövetsége (ABIR) Hargita megyei fiókjának volt az elnöke. Pécsre költözött, 2001-től a Pécsi Tudományegyetem BTK–TTK Könyvtár Kutató termében dolgozik.
 



Az interjút ellehet olvasni a következő link alatt: http://www.hhrf.org/hargitanepe/2011/jan/hn110128t.htm  A könyv meg fogja őrizni fontosságát  címen.

Péter Rozáliával való interjút Forró-Erőss Gyöngyi készítette.

B.L.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...