2011. február 3., csütörtök

ReMek-e-hírlevél 2011/2 számából

Kiírják a Márai-program pályázatait
Féléves késéssel ugyan, de kiírják a Márai-program pályázatait. A program a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) elkülönített egymilliárd forinttal támogatja a könyvszakmát minden évben. Ebből 800 millió forint jut magyarországi és határon túli magyar könyvtáraknak könyvvásárlásra. A programot az NKA-n belül létrehívott két testület, a Márai Irodalmi és Tényirodalmi Kollégium vezényli le, a pályázatokat várhatóan még ez év elején kiírják - ekkor határozzák meg a részt vevő könyvtárak körét is.
A könyvtáraknak nagy segítséget jelent a Márai-program - mutatott rá a program kidolgozásában részt vevő kecskeméti megyei könyvtár igazgatója. Ramháb Mária kiemelte: 2009-ben a magyar könyvtárak hétmilliárd forintot fordítottak állománybővítésre, ez most 800 millióval egészül ki. A program célja, hogy az olvasók a Márai-listán szereplő értékes műveket minél szélesebb körben érhessék el - fűzte hozzá.
A bibliotékák beszerzési kerete nagyon eltérő, jó néhánynak gondot okoz a rendszeres könyvvásárlás - magyarázta. ''A könyvtárakat nem az állományukban meglévő kötetek számával, hanem a lakosságszámhoz mért, évente beszerzett újdonságokkal érdemes összehasonlítani. Ebben európai összehasonlításban le vagyunk maradva'' - tette hozzá. A programban nem szerepelnek a 3000-nél kisebb lélekszámú települések, ezt Ramháb Mária azzal indokolta, hogy Magyarországon 2005-ben, a kistérségi társulások keretében elindult a mozgókönyvtári szolgáltatás, ennek részeként jelentős számban kerülnek új könyvek a kis könyvtárakba. (kulturpart.hu / Világgazdaság)
Részletesen itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=83865

Tündérszó - nemzetközi meseíró pályázat
A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár ismét nemzetközi meseíró pályázatot hirdet. A pályázatra a világ bármely országában élő 8–15 éves gyermekek magyar nyelven írott meséit várják postai úton vagy e-mailben, csatolt dokumentum formájában, 2011. április 15-ig. A pályázatra az 1996. január 1-je és 2002. december 31-e között született gyermekek két példányban elküldött meséit fogadják. A mese mellett, külön lapon csatolva, fel kell tüntetni (1.) a meseíró nevét, (2.) születési idejét (év, hónap, nap), (3.) postacímét (ország, település, utca, házszám, irányítószám) és (4.) szülei egyikének e-mail címét és telefonszámát!
A pályaművek terjedelme minimum 2000 és maximum 8000 karakter (1-4 nyomtatott oldal) lehet. Témájukkal, irodalmi formájukkal kapcsolatban nincs semmiféle megkötés. Egy pályázó csak egy mesét küldhet be a zsűrinek.
A bírálóbizottság neves írókból áll. A díjnyerteseket oklevéllel és egyedi művészeti alkotással jutalmazzák. A döntést követő ünnepélyes eredményhirdetés 2011. május 28-án, szombaton lesz Székesfehérváron. A díjazottakat a szervezők 2011. május 10-ig telefonon vagy e-mailben értesítik, illetve a díjazottak névsorát a www.ggmuvhaz.hu honlapon közzéteszik. A legjobb írásokat a Művelődési Ház egy későbbi időpontban megjelenteti.
Cím: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, H-8000 Székesfehérvár, Sóstó lakótelep 1., Magyarország, tel.: +36-22-501-161; e-mail: ggmuvhaz@gmail.com
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=83845

Kiadványszerkesztés és prezentációkészítés
Kiadványszerkesztés és prezentációkészítés címmel újabb képzést szervez a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Könyvtári Intézettel együttműködésben. A 120 órás képzésre 2011. március 9-12., valamint 2011. március 16-19 között - tehát két egymást követő héten, szerdától szombatig - Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár olvasótermében kerül sor. Az egyesület szállást és étkezést biztosít a résztvevőknek, útiköltséget nem térít. Jelentkezni február 10-ig lehet Kopacz Katalinnál (bibliohr@gmail.com).
Forrás: Kopacz Katalin, igazgató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

 Utcai könyvszekrények Bécsben
Utcai könyvszekrényeket állított fel tavaly Bécsben Frank Gassner 37 éves képzőművész - a projekt mintegy tíz hónapja sikerrel működik, olyannyira, hogy egy harmadik könyvszekrény felállítását is tervezik. Mindkét szekrényben 250 könyv fér el, bárki bármikor hozhat vagy elvihet köteteket.
A művész célja az volt, hogy a közterület egy részét "visszaadja" a lakosságnak. "Olyasmit akartam csinálni, ami mindenki számára hasznos, de anélkül, hogy kereskedelmi célt szolgálna. Ilyesmire manapság nincs példa" - magyarázta el az AFP-nek. A könyvszekrényeket naponta 10-30 személy látogatja.
A könyvszekrénynek többek között azért örvendenek a bécsiek, mert a köteteket mindenféle kötelezettség nélkül lehet hozni-vinni, vagy mert az újonnan érkezett könyvek mindig meglepetést jelentenek. Bár a két könyvszekrény felállításának költségeit Frank Gassner saját zsebéből állta, a projektet a közösség működteti: akad olyan is, aki máshonnan utazik Bécsbe, hogy könyvekkel lássa el a szekrényeket. (mti)
Forrás: Transindex hajnali hírlevél, 2011. 01. 11.
  
Javaslatokat várnak a Monoki-díjra
Idén is kiosztják az EMKE Monoki-díját. A díjátadási ünnepségre Kolozsváron, a Protestáns Teológia dísztermében, 2011. április 9-én 14 órakor kerül sor. A díj várományosára és a laudáló személyre vonatkozóan február 10-ig lehet javaslatokat küldeni a bibliohr@gmail.com címre, csatolva a laudáció szövegét is (min. 1 oldal). Javaslatok nem csak közkönyvtárak, hanem iskolai, egyetemi könyvtárak részéről is érkezhetnek.
Forrás: Kopacz Katalin, igazgató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

 Hányan és mit olvastak 2010-ben a székelyudvarhelyi könyvtárban?
A kéthetes leltárösszesítés miatt zárva tartott Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár 2011. január 17-től újra várja olvasóit és kölcsönzőit a szokott nyitásrendnek megfelelően. A könyvtár 2010-es esztendőt tükröző statisztikájának adatai sok mindenről árulkodnak, így többek között könyvtárba járási szokásainkról, az olvasók nem, életkor és foglalkozás szerinti megoszlásáról, a könyvtár által felkínált internethasználat igénybevételének mértékéről.
Forrás és teljes cikk itt: Hargita Népe, 2011. január 18., http://www.hhrf.org/hargitanepe/archivum/

Könyvesblog: az új erdélyi magyar könyvek egy helyen
A Transindex Új könyvek című blogjából (http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/) kiderül, milyen kötetek jelennek meg a vezető erdélyi magyar könyvkiadóknál. A rendszeresen frissülő oldal egyúttal adatbázisként is szolgál majd, amelyben szerzők, kiadók vagy tartalom szerinti kategóriák nyomán is lehet keresgélni. A blog a Bookart Könyvkiadó, az Erdélyi Híradó Kiadó, a Koinónia Könyvkiadó, a Komp-Press Kiadó, a Kriterion és a Pallas-Akadémia Könyvkiadó új köteteit ismerteti jelenleg.
Részletesen itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=13320  

 Több ezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából
2010 decemberének közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra. A bárki által szerkeszthető, online enciklopédia renoméját féltő és a szerzőijog-sértésekre különösen érzékeny közösségnek közel három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy beazonosítsa és eltávolítsa a máshonnan legtöbbször szó szerint átemelt anyagokat. Az egy hétig tartó kényszerű takarítás alatt a magyar oldalon található szócikkek száma közel 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.
Forrás: KIT hírlevél, 2011/2, 2011. január 12.

  Messze még a könyvek alkonya
Hiába minden e-olvasó és más kütyü, a papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány - véli Umberto Eco és Jean-Claude Carriére, akiknek gondolatébresztő beszélgetését végre magyarul is olvashatjuk. Az Európa Kiadó már borítójával is formát bontva jelentette meg Eco beszélgetéssorozatának legújabb kötetét, amely bár egyesek szerint ''csak két vénember közhelyes nyavalygása'', valójában egy több ezer éves utazás a könyvek és az olvasás történetében. (Carrière, Jean-Claude - Eco, Umberto: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől. A beszélgetéseket vezeti Jean-Philippe de Tonnac. Ford.: Sajó Tamás. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010, 296 o.)
A teljes cikk itt olvasható: http://www.mult-kor.hu/20110106_messze_meg_a_konyvek_alkonya
Forrás: KIT hírlevél 2011/2, 2011. január 12.

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...