2014. április 30., szerda

Bensőséges Szávai est


2014. április 28-án a Hargita Megyei Kájoni János Megyei könyvtár vendége volt a székelyföldi születésű Szávai Géza.


            Szávai Gézát Kelemen Katalin könyvtáros köszöntötte a csíki közönség előtt. A köszöntést követően összefoglalva beszélt az író életútjáról, valamint beszámolt írói munkásságáról is.

            Szávai Géza átvéve a szót Kelemen Katalintól bensőséges, őszinte beszélgetésbe kezdett. Mesélt az 1988 előtti időszakról, amikor Csíkdánfalván és Gyergyószentmiklóson tanított, a szocialista rendszer közösségromboló tevékenységéről, a magánjavak elkobzásáról és ennek a rendszernek kiszolgálóiról és kiszolgáltatott elviselőiről.
Budapesten 1994-ben alapította meg a Pont Kiadót. Célja volt a kortárs irodalom felkarolása. A könyveket több nyelven is kiadják.
            A könybemutatón Kivégezzük nagyapádat című első művéről, annak keletkezéséről tett vallomásában fiatalkori keserű tapasztalatairól számolt be. A regényt 1977-ben írta, de a mű váratott magára, hiszen az akkori politika nem nézte jó szemmel, és hazai berkekben sem talált táptalajra. Először 1982-ben látott napvilágot Progéria című kötetben. A kisregény újból átdolgozva, helyenként megtoldva kerül az olvasók elé. A kötet hivatalosan a 2014-es Ünnepi Könyvhétre jelenik meg.
            A regény kendőzetlenül mutatja be hajdani világában történő szomorú és néha kegyetlen élményeket, amelynek ő maga is részese volt. Néhány részlet felolvasása után az érdeklődő közönség elé tárt, őszinteséggel átitatott történet egy olyan világot hozott elő a múltból, amelynek kesernyés íze most is érződik, s amelynek sebei a mai napig nem gyógyultak be. A jelenlévők többsége részlegesen, vagy sehogy sem érte meg azt az időszakot, de mindenki lelkébe beleivódott, hiszen az elődök megélték, és így vagy úgy, de továbbadták az utókornak.
            Az est vége dedikálással, közvetlen beszélgetéssel zárult.  
           
           
Borbé Levente



Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...