2014. április 8., kedd

Író-olvasó találkozó Bodor Ádámmal




Április elsején este hat órai kezdettel zsúfolásig megtelt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Vendégünk, Bodor Ádám, erdélyi származású Magyarországon élő író a Székelyföld kulturális folyóirat meghívására érkezett hozzánk. 

            A találkozót Kelemen Katalin, a Hargita Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének könyvtárosa nyitotta meg. Ezt követően Murányi Sándor Olivér író és Fekete Vince költő, a Székelyföld munkatársa beszélgetett az íróval.

            A feltett kérdésekre Bodor Ádám nyíltan és őszintén válaszolt életéről, írói pályafutásáról és alkotásairól egyaránt. Az a 46 esztendő, amit Erdélyben töltött, kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. Abból él és táplálkozik a mai napig, s ez a világ műveinek fontos meghatározója volt írói pályája alatt.  Alkotásaiban az egyszerűséget néhol groteszk elemek fonják át, ahol egyaránt jelen van a humor, az irónia.
            Számára az írói szabadság a korlátlan végtelenséggel párosul, ahol mindenki maga választja meg a témát, a szereplőket, a hozzátartozó jellegzetes névvel együtt. Írásaiban mindenképpen az érthető prózai tömörségre törekszik.
            A felolvasást kevésbé tartja jónak, mert a mű elveszti azt a szabadságát, amely a néma olvasó értékrendje, képzelőereje és igénye szerint fontos.  A felovasás belegázol ebbe a különvilágba, s rákényszeríti azt a gondolatmenetet, amelyet a felolvasó közöl a hallgatóval.
            Az előadás folyamán a  Márton Áron Gimnázium diákjai a  Sinistra körzetből és a Verhovina madaraiból olvastak fel részleteket.
 Borbé Levente,
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...