2014. április 2., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2013/4. számából

Mérföldkőnél a Hereditatum műemlékes portál
Elérte a húszezret a Hereditatum.org nevű online műemlék-adatbázisra feltöltött fényképek száma, ez mérföldkő a sepsiszentgyörgyi építészek által szerkesztett honlap történetében.
Az erdélyi műemlékek internetes portálját folyamatosan fejlesztik, azon pillanatnyilag 4512 látnivaló szerepel, közel ezernyolcszáz adatlap képekkel ellátott, az újdonságok ugyanakkor Facebook-oldalukon is követhetők.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=159662&cim=merfoldkonel_a_hereditatum_muemlekes_portal 

"A média világa" - folytatódik Székedi Ferenc előadássorozata
Népszerű a fiatalok körében is Székedi Ferenc közíró, médiaszakember előadássorozata a kortárs médiáról a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A havonta két alkalommal sorra kerülő előadások, izgalmas beszélgetések elsősorban fiatalok, középiskolások és egyetemi hallgatók számára szeretnének segítséget nyújtani ahhoz, hogy tudatos médiahasználókká váljanak. A februári előadásokon a hallgatók a sajtó- és véleményszabadság, valamint a médiaszabályozás különböző vonatkozásaival ismerkedtek, a véletlenszerű vagy tudatos médiamanipulálás rejtelmeibe is betekinthettek. Márciusban az online médiával és a közösségi médiával kapcsolatos kérdések álltak az előadások és beszélgetések középpontjában. Az online média legfontosabb jellemzőivel ismerkedhettek a március 11-i előadás résztvevői. Az internethasználók szokásairól is szó esett, valamint az online reklámok készítésének világába is bepillanthattak.
A március 25-i, hatodik előadáson a civil média világába kalauzolta hallgatóit Székedi Ferenc, a közösségi oldalak, a Facebook, a blogok, vlogok és más netes műfajok világában segített eligazodni a hallgatóságnak. Az internet, a közösségi, civil média megjelenése, a kapcsolati hálók előtérbe kerülése hatalmas változásokat indított el a média világában. Az online átállás és a közösségi média társadalmi hatásairól is beszélt az előadó. A hallgatóság soraiban jelenlévő Cseke Gábor író, újságíró, akinek nevéhez több tematikus blog szerkesztése is fűződik, beszélt a hallgatóságnak arról, hogy miért tartotta fontosnak online közzétenni írásait saját honlapján (https://sites.google.com/site/urszuketto/urszu-ketto), illetve különböző témákat gyűjtő blogokat indítani.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/105/a-media-vilaga-szekedi-ferenc-az-online-media-es-a-kozossegi-media-vilagaban-kalauzolt

Közönségtalálkozó Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval
Literatúrakedvelőknek kivételes, ritka csemegét kínált március vége Sepsiszentgyörgyön: Bodor Ádám Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom nyilvános szereplést ritkán vállaló, halk szavú mestere Murányi Sándor Olivér íróval lépett fel 2014. március 28-án a sepsiszentgyörgyi Tein Teahouse-ban.
A Kultúrteaház tizennyolcadik kiadásán a székelyföldi irodalmi körúton lévő, számos irodalmi díjjal elismert prózaírót beszélgetőtársa életéről, alkotásáról, szabadságról és írásról kérdezte többek között. A kolozsvári születésű Bodor Ádám (1936) negyvenhat évesen Budapestre telepedett 1982-ben, azóta ott él. Művei (tárcái, novellái mellett egyik legismertebb regénye a Sinistra körzet – szerk. megj.) képzeletbeli tájakon játszódnak, ám a létező környezetünk elemeiből épülnek fel, Erdély északi, északkeleti területén behatárolható helyszínekből – magyarázta Bodor.
A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat része volt. Szervezte a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya & Kónya Ponopol. Létrejöttét támogatták a Szépírók Társasága (Budapest), A könyv utóélete program keretében, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (Kolozsvár), illetve a Tein Teahouse (Sepsiszentgyörgy).
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68994/eletre_szolo_erdely-elmeny_bodor_adam
Fotók itt: http://tinyurl.com/n62cm3o
 
Bálint Mózes fotókiállítása a a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
Márciusban két hétig láthatták az érdeklődők a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban azt a fotókiállítást, amellyel Bálint Mózes nyugalmazott művezető, az 1972 óta létező Orbán Balázs Fotóklub alapítótagja 1977 májusában azzal a szándékkal készített felvételeket az új székelyudvarhelyi kórház alapkőletételekor, hogy jelet, üzenetet hagyjon a következő nemzedékeknek az akkori emberekről és tetteikről.
Szabó Károly, a Városi Könyvtár munkatársa elmondta, több udvarhelyi alkotó örökítette meg az eseményeket, amelyek végül az avatás révén, továbbá a tetőn elhelyezett hatalmas rozsdaálló acélból készült, magyar nyelvű feliratban csúcsosodtak ki, amely az egyre sötétedő nyolcvanas években már-már forradalmian merész cselekednek számított a kivitelezők részéről.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/kepi-uzenetek-a-felmultbol

Országos döntőben a Mikó könyvtára
Versenybe száll a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Az év iskolakönyvtára címért egy országos megmérettetésen. Céljuk nem nagyravágyó: a legjobb öt közé szeretnének bekerülni, ezáltal nemcsak az iskola és a város hírnevét öregbítenék, a helyezés pénznyereménnyel is jár.
A versenyt a jászvásári (Iaşi) Pedagógusok Háza hirdette meg, benevezhettek az általános és középiskolák könyvtárai. Háromszékről egyedül a Mikó könyvtára jutott tovább az országos döntőbe. Háromperces kisfilmet kellett készíteniük, ezen hét diák több mint egy hétig dolgozott. Forreiter Csilla könyvtáros elmondta, a kisfilmben a tanulóknak azt kellett bemutatniuk, miért fontos az iskolakönyvtár, mivel másabb, mint más tanintézményeké, hogyan segíti a diákokat az információgyűjtésben, és miért szeretnek odajárni. Ahhoz, hogy a kollégium könyvtára felverekedje magát a legjobb öt közé, szavazni kell a Facebook-on. A www.szekelymikokollegium.ro honlapon részletesen le van írva, miként lehet voksolni, a videó alatti Tetszik gombra kattintva lehet támogatni az könyvtárat. A szavazás április 13-án jár le.
Jelenleg 32 ezer digitálisan feldogozott kötettel rendelkezik a létesítmény, több mint egy éve saját fejlesztésű informatikai rendszert is sikerült kiépítenie.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/53980-Tmogassuk-szavazatunkkal.html

Az év könyvtára 2014 – döntőben a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola csapata
A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tizedik osztályos csapata képviselheti Hargita megyét a ‘Biblioteca anului 2014’- Az év könyvtára 2014 címmel meghirdetett versenyen. Az Artiştii 007 nevű csapat a megyei szakaszon első helyezést ért el, ezáltal esélyt kapva az országos versenyen való megmérettetésre. A versenyre 3 perces kisfilmben kellett az iskola könyvtárát bemutatni, méltatni, fontosságát alátámasztani, ezután a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógus Házának a facebook-oldalára feltölteni, like-ot gyűjteni, majd a szakmai zsűri döntésével együtt sikerült mindhárom csapattal az első három helyet megszerezni.
A továbbiakban, az országos szakaszon, a jászvásári Pedagógusok Házának a facebook-oldalán kellene minél több like-ra szert tenni (https://www.facebook.com/pages/Casa-Corpului-Didactic-Spiru-Haret-Iasi/240697285975114), március 24. és április 13. között.
Az 5 legszavazottabb film kerül a szakmai zsűri elé.
Forrás: Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola könyvtárosa
Hargita Népe, 2014. március 24.

Kányádi Sándor költő személyesen adta át egyik művét Ferenc pápának
Az erdélyi születésű Kossuth-díjas költő a költészet világnapja alkalmából érkezett Rómába. Kányádi Sándor március 21-én este a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémián (RMA) tizenkét európai költőtársával olvasta fel verseit eredeti nyelven, kivetített olasz feliratozással.
Az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete Egyesülete (EUNIC) szervezte költői esten Kányádi mellett Karl Lubomirski (Ausztria), Jekatyerina Joszifova (Bulgária), Sarah Zuhra Lukanic (Horvátország), Ulrike Draesner (Németország), Tomaso Binga (Olaszország), Wojciech Bonowicz (Lengyelország), José Tolentino Mendonca (Portugália), Petr Borkovec (Cseh Köztársaság), Daniela Crasnaru (Románia), Katarína Kucbelová (Szlovákia), Dusan Sarotar (Szlovénia), Zingonia Zingone (Spanyolország) versei voltak hallhatók.
Kányádi Sándor a Szent Péter téren tartott audiencián is részt vett és személyesen nyújtotta át a Dél keresztje alatt című versének spanyol fordítását az egyházfőnek. A költő erről az Római Magyar Akadémián a helyi magyar közösséggel tartott találkozóján számolt be. A beszélgetést Cinzia Franchi, a padovai egyetem magyar irodalomtanára vezette.
Kányádi kötetlenül beszélt Erdélyről, irodalomról, verseiről. Többek között elmesélte, hogy az egyik erdélyi kis faluban sírt emeltek Petőfi Sándornak arra hivatkozva, hogy “ilyen nagy költőnek mindenhol lehet sírja”, ahogyan az ókorban görög földön Homérosszal is történt.
Forrás: http://marosvasarhelyi.info/hirek/kanyadi-sandor-kolto-szemelyesen-adta-egyik-muvet-ferenc-papanak

A világ tíz legolvasottabb könyve
Melyek a világ legolvasottabb könyvei? – Jared Fanning, a visual.ly kreatív igazgatója, digitális design-nal foglalkozó szakember utánajárt az adatoknak, és készített egy igen látványos infografikát, arról, hogy melyek a világ legnépszerűbb olvasmányai.
Az ábra az elmúlt fél évszázad alatt világszerte eladott példányszámokat mutatja. A népszerűségi listát toronymagasan a Biblia vezeti mintegy 3900 millió eladott példánnyal világszerte. A második helyen – talán meglepő módon – a Quotations from Chairman Mao Tse-tung (Idézetek Mao Ce-tung elnöktől) című kiadvány áll, amely a kínai kommunista vezér válogatott beszédeit tartalmazza. Ebből az utóbbi ötven évben 820 millió példány kelt el. A dobogó harmadik fokán pedig a Harry Potter-sorozat áll 400 millió eladott példánnyal.
A tíz legnépszerűbb könyv – a meggazdagodás praktikáiról szóló amerikai kötet kivételével – magyar nyelven is elérhető. Ha valaki még nem olvasta őket, itt az ideje!
Forrás és teljes cikk itt: http://www.nyest.hu/hirek/a-vilag-tiz-legolvasottabb-konyve

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...