2014. április 23., szerda

PORTRÉK – METSZŐK - METSZETEK



Igen jó indítása volt a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Könyvtári Napoknak. A programsorozat első rendezvénye, aminek hetén a Könyv és a szerzői jogok világnapját ünneplik, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Portrék, Metszők, Metszetek kiállítása volt, amelyre 2014. április 22-én délután ötkor került sor.

A rendezvényt Kopacz Katalin, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva Róth András Lajos történész, könyvtár őr komoly munkásságát, továbbá méltatta a kiállítás anyagát.



Róth András Lajos az általa rendezett kiállításról elmondta, hogy az anyagot teljes egészében a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának gyűjteményéből merítette. Az érdeklődők elé tárta a sokszorosítási eljárások csinját-bínját. Ezt követően beszélt a kiállítás anyagáról.
A kiállítás régi korok nagy mestereinek grafikai műveit, és a nyomtatott képek technikai eljárásait mutatja be (fa – és rézmetszetek, kőnyomatok és rézkarcok). A többféle típusú portrémetszetek ízelítőt adnak a múlt nagyszerű találékonyságáról, amellyel látványosabbá téve a témát, ékesítették a könyveket. A tárlaton látható kinagyított metszetek vagy annak részletei hűen tükrözik az eredeti anyagot. A miniatűrből felnagyított alkotások kiváló kézügyességről árulkodnak. Az alkotások mellett lévő táblák  információval szolgálnak a metszetek készítőiről valamint a portrékon ábrázolt személyekről. Az egész  kiállítás  a könyvillusztráláson és a portrémetszéses technikán túl egy időutazásba csalogatja el a látogatókat. A portrék magukban hordozzák a kor szellemét, amiből jól kivehető az akkori viselet, díszítési eljárások, építészeti stílusok, az emberek felfogásának nyomata. A kiállítás anyagát néhány eredeti kiadvány koronázta meg.



A kiállítást április 23-tól meg lehet tekinteni a könyvtár előadótermében.

Borbé Levente
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...