2016. október 24., hétfő

Könyvtárlátogatás meglepetéssel

Az idei Iskolai Könyvtárak Világhónapja keretén belül könyvtárismereti tevékenységet szervezett 2016. október 21-én  Bede Erika magyartanár és Forreiter Csilla könyvtáros a Református Kollégium VII. osztálya számára. 
A rendezvény iskolánk Domokos Géza könyvtárában zajlott. Meglepetés-vendégünk a könyvtár névadójának fia, Domokos Péter - a Domokos Géza Alapítvány elnöke - volt, aki édesapja emlékét elevenítette fel a projektben részt vevő diákok előtt. Mindezt Bede Erika magyartanár toldotta meg, azzal hogy Papolcon szomszédja volt az ott kertészkedő Domokos Gézának.

A projekt részét képezte az iskola honlapjának megismerése is. A diákok megtanulták, hogyan iratkozhatnak fel/foglalhatnak le akár otthon is egy igényelt olvasmányt, majd csapatmunka keretében kisfilmekben rögzítették a tevékenység során hallottakat.

Domokos Gézáról röviden
   1928. május 18-án született Brassóban. Az elemi iskolát Zángonban végezte, majd középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön folytatta. Ezt követően az akkori kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Az egyeteme elvégzése után az Előre, Pionír és az Ifjúmunkás lapoknál dolgozott. 1961-től komoly kultúrmunkát folytatott. Ő lett a bukaresti Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi főszerkesztője, később (1990-ig) a Kriterion Könyvkiadó igazgatója. Az 1989-es rendszerváltás után az RMDSZ első elnöke. Az írói és fordítói munkássága is jelentős. 2007. június 27-én hunyt el Marosvásárhelyen.



FONTOS TUDNIVALÓ

Domokos Géza  a Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, és volt iskolájára hagyta a közel 3000 kötetes könyvtárát.

Forreiter Csilla 
Székely Mikó Kollégium,
Sepsiszentgyörgy


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...