2016. október 21., péntek

A GIMNÁZIUM NAGYJAI


Szervező és előadó: Borbé Levente
Társszervező: Kovács Zsuzsa fizika -informatika tanár
Kisegítő: Gyarmati Dénes informatikus

Meghívott csoport vezetői-közreműködők:
- Biró Imre matematika tanár
Kovács Zsuzsa fizika -informatika tanár



    2016. október tizenhetedikén két diákcsoportot fogadtam a Márton Áron Főgimnázium tudásközpontjában. A téma ezúttal A gimnázium nagyjai voltak. Mindkét csoport a Kós Károly Szakközépiskolából érkezett. Az osztályok úgy a XI. A., mint a XII.A építőipari-épületgépész és műszaki rajzos szakon vannak. A csoportokat Bíró Imre és Kovács Zsuzsanna tanárok koordinálták.



    Az előadásokat rövid bemutatkozás után Márton Áron Erdély volt katolikus püspökének világhálón található néhány perces profetikus beszéde nyitotta meg, amelyben az emberi helytállásáról, az életünk elvilágiasodásáról szólt. Ezt követően Márton Áron példamutató életéről beszéltem.



    A megnyitó után egy kis, nemcsak helyi jellegű kulturális ízelítővel indítottam, a ferences szerzetesek csíksomlyói életéről.  Eme gondolatsor magába foglalta a ferencesek letelepedését, a régióban kifejtett tevékenységüket és iskolaépítésben vállalt szerepüket. Külön megemlítettem Kájoni János nyomdájának fontosságát e régióban. Az előadást a Gimnázium történetével, és az itt tanított vagy diákként végzett nagyjainak tevékenységével folytattam. Többek között szó esett Imets Fülöp Jákóról, a gimnáziumi értesítők első szerkesztőjéről, Bándi Vazulról a gimnázium történetének írójáról, majd a két világháború közötti gimnáziumban tanuló és tanító hősökről, s végül de nem utolsósorban a kommunizmus időszakáról. Mivel erről sokkal kevesebbet lehetett hallani, igyekeztem azokról a nagyokról beszélni, akik sorsfordító szerepet vállaltak a gimnázium eme szakaszában, vagy tehetségükkel tűntek ki mint: Nagy Imre festő, Vámszer Géza néprajkutató, Domokos Pál Péter történész, Duka János tanító és folklórgyűjtő, Kristó András geológus és földrajz tanár, Nagy András orvos, Fodor Sándor író, Bögözi Mihály matematika tanár, id. Borsodi László biológia tanár, Miklós József nyelvtanár és nyelvész, Tánczos Vilmos néprajzkutató,  Barabási Albert László fizikus és hálózatkutató. 

Hangsúlyt fektettem azokra a gimnáziumi tanárokra, tanítókra, diákokra és csíki emberekre is, akik helytállásukkal, kitartásukkal és önzetlen segítségükkel hozzájárultak az iskola színvonalának neveléséhez, még akkor is, ha csak a gimnáziumi évkönyvekben szerepelnek egy-egy név erejéig. Természetesen nemcsak eme személyekre terjedt ki a figyelmem.



    Külön felhívtam a figyelmet az iskolai évkönyvek szerepére, amit most jelenleg ifj. Borsodi László közel öt esztendeje lelkes csapatával szerkeszt. 



    Végezetül a vendégek megtekinthették a gimnázium tanárainak tanulóinak írt és szerkesztett munkáiból készített kiállítást, valamint az egész könyvtárat, annak korszerűsítését képekben, az iskola kápolnáját / dísztérmént, valamint a benti tornatermet. Visszatérve a könyvtárban Izsák Zoltán nemrégiben elhunyt biológia tanár kollégánk gondolatát olvastam fel a a kölcsönös tiszteletről és a környezetünk megóvásáról.                                        

Borbé Levente,
Könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...