2016. október 7., péntek

Konferencia és időszakos kiállítás a Teleki-tékában

Kedves Kollégák,
szeretettel látunk jövő hét végi rendezvényeinken.

Október 14-én, pénteken 18 órától kerül sor a Teleki–Bolyai Könyvtár legújabb időszakos kiállításának megnyitójára, melynek címe Ex Archivo Telekiana. A Teleki Nemzetségi Levéltár története. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárával közösen szervezett kiállítás roll up-okon nyújt betekintést a nagy múltú nemesi család iratanyagába.
 
             Október 15-én, szombaton a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében a Teleki Téka Alapítvány egész napos konferenciát szervez A Telekiek és a kultúra címen. Ez a főúri család az erdélyi és magyarországi arisztokráciában mindig is kiemelkedő szerepet játszott a tudomány- és művészetpártolás terén. E tevékenység részleteire világítanak rá az egyes előadások, több évszázadon át nyomon követve a mecénások és intézményalapítók szerepét, könyves kultúrájukat és kapcsolathálójukat. Ezenkívül a Téka munkatársai a marosvásárhelyi könyvesház történetének újabb fejezeteit tárják az érdeklődők elé.

Az előadások négy tömbben zajlanak, előadást tartanak a művelődéstörténeti szakma legjobbjai közül: Deé Nagy Anikó (a könyvtár egykori osztályvezetője), Monok István (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, főigazgató), V. Ecsedy Judit (Országos Széchényi Könyvtár,  könyvtörténész), Verók Attila (Eger, Esterházy Károly Egyetem, dékánhelyettes), Egyed Emese (Babes-Bolyai Tudományegyetem,  professzor) stb. A rendezvény a Teleki Téka által szervezett előző konferenciák hagyományait kívánja folytatni: a 2002-ben a Kétszáz éves a Teleki Téka, illetve 2004-ben Könyves műveltség Erdélyben c. konferenciák anyagához hasonlóan, az elhangzott értekezések tanulmánykötet formájában is megjelennek majd.

Üdv mindenkinek,
Bányai Réka könyvtáros
--
Bibliotheca Telekiana
Str. Bolyai nr. 17.
540067 Tg. Mures Romania
Tel.: 0040-265-261.857
www.telekiteka.ro
__._,_.___

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...