2016. október 13., csütörtök

Legendáink, értékeink című projekt a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium szervezésében



2016. július 25–29 között került sor az Orbán Balázs Gimnázium szervezésében a Legendáink, értékeink című projekt megvalósítására, melyben részt vettek a debreceni Ady Endre Gimnázium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium 5-8 osztályos diákjai.

A projekt egy pályázati kiírás pozitív elbírálásának eredményeképp jöhetett létre, melynek megszervezésében és lebonyolításában Szávuly Emese és Péter Ildikó- Hajnal tanítónők valamint Hatos Melinda könyvtáros vállalt szerepet.

A program során megismerkedhettünk a vendégek által hozott legendákkal, látogatást tettünk a helyi múzeumba. Kirándulásaink alkalmával megismerkedtünk Mátyás bácsival, aki megmutatta nekünk Tamási Áron szülőházát és érdekességekről számolt be az író életéről


Ezután a Likaskő helyszíne következett majd Korond, ahol a résztvevők bepillantást nyerhettek a fazekas mesterség rejtelmeibe. A házigazdánk, Páll Antal a tárogatóval is megismertetett bennünket és megtanított két népdalra. Nagy élmény volt mindnyájunk számára a székelyudvarhelyi Legendárium stúdió, ahol megmutatták nekünk, hogyan kel életre Zete, Csetlik, Firtos és a Legendárium többi szereplője.
 


 Megcsodálhattuk a székelyderzsi vártemplom híres freskóit, kiállított tárgyait és megtudtuk, hogy a falu lakói a mai napig ott tartják a szalonnájukat.


A projektzárón a csapatok élményösszegzésére került sor, ám előtte megismerhettük a helyi Katus tava legendáját és elkészült egy élménytábla is, ahová minden résztvevő ráírhatta címszavakban a táborral kapcsolatos élményeit.


A közös tevékenységsorozat lezárult ugyan, de a projekt maga még nem, ugyanis a vakáció elteltével minden résztvevő, csoportosan vagy egyénileg beszámolókat ír, fényképekből kollázst készít vagy bármilyen más technikát használva megosztja tábori élményeit. Ezeket közzétesszük az Orbán Balázs Gimnázium honlapján.

A tanulók pozitív visszajelzései, fotói, kisfilmjei meggyőztek arról, hogy munkánk nem volt hiábavaló, hisz a szórakozás, barátság mellett a legendákba rejlő értékeket is magukkal vihették.

A projekt a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

Hatos Melinda



Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...