2018. május 22., kedd

Interaktív vetélkedő a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár a 2018-as Ifjúság Éve keretén belül szervezte meg diákok számára az ISMERJÜK MEG NAGYJAINKAT vetélkedőt.
A vetélkedő kezdetének időpontja: 2018.május 17. délután két óra.

A vetélkedő célja a megyéhez kötődő neves személyiségek megismerésének népszerűsítése volt. A diákok felkészülhettek a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján található Neves Személyiségek adatbázisa segítségével, de használhattak más forrásokat is. Erre az alkalomra elkészült könyvjelző gyűjteményben tudósok, írók, művészek, kiváló pedagógusok és más, alkotásaikkal kiemelkedő, híres közéleti személyiségeket gyűjtöttek össze. A neves személyiségek portréi mellett rövid életrajzi leírás is szerepel. A könyvjelzős munka oroszlánrésze Kelemen Katalin, a könyvtár dokumentációs részlege könyvtárosának munkáját dicséri.

Az interaktív vetélkedőre négy csapat jelentkezett Csíkszereda három középiskolájából. A Segítő Mária Gimnázium két csapattal érkezett Zöld Ildikó történelemtanár vezetésével, a Nagy István Művészeti Szakközépiskolából egy csapat jött Egyed Daniela könyvtáros irányításával és a Márton Áron Főgimnáziumból szintén egy csapat Borbé Levente könyvtáros kalauzolásával.


A vetélkedőt Kelemen Katalin neves személyiségekről tartott ismertetője előzte meg.
A csapatok először a kivetített illusztrációkkal ellátott kvízes kérdésekre kellett válaszoljanak. Ezt követően mindegyik csoport bemutatott egy kiemelkedő Hargita megyében született, vagy tevékenyke, személyiséget.

A vetélkedő zsűrizését szintén a megyei könyvtár könyvtárosai végezték: Török Edit és Máthé Izabella.


A játékos bemutatón szereplő csapatok mindegyike ügyesen teljesített. A legjobb azonban a Segítő Mária Gimnázium XI.B. osztályos csapata lett.

A résztvevő diákok oklevelet és a legújabb könyvjelzősorozat csomagját kapták ajándékul. A legügyesebbek könyvjutalomban is részesültek.

A legfiatalabb résztvevők a Márton Áron Gimnáziumból érkeztek, a IX. A. osztályból.

Fényképek: Borbé Levente és André Katalin

B.L.
 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...