2018. szeptember 5., szerda

“A jövő könyvtára” szakmai konferencia Székelyudvarhelyen


2018. augusztus 30-31. között került sor a magyar könyvtárak együttműködése réven a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár rendezésében tartandó Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájára. 

 
A rendezvénysorozat első napját a város Polgármesteri Hivatalának Szent István termében tartották. Az előadások központi témája a könyvtárak megújulásának lehetőségeire választ adó kérdések voltak. Eme kérdések alapvető szempontjai között található az információáradás aktuális helyzetfelmérése, a jelen problémákra keresett megoldások, az olvasói és a könyvtárhasználói igények kielégítése. Hatékony eszköznek bizonyultak az időszerű projektek applikálása, a biblioterápián keresztüli értő olvasás népszerűsítése, különböző foglalkozások, programok életbeléptetése modern olvasói eszközökkel, valamint más tevékenységek, játékok bevezetése (gyerekeknek szülőkkel való közös programok és nemcsak, társasjátékok használata, szabadulószoba, születésnapi rendezvények stb.). Az elmondottak rávilágítottak arra, hogy egy-egy aktuális rendezvény, amely a könyvtár falain belül zajlik le, egyúttal megnöveli a könyvkölcsönzők táborát is. Ha a könyvtár nyitott a jelenlegi könyvtárhasználói elvárásokra, és lehetőséget ad a közösségi rendezvényekre, akkor nagyobb lesz a vonzása, többen látogatnak el oda. Úgy is nevezhetjük a megújult eszközöket alkalmazó könyvtárat ebből a szemszögből, mint kulturális közösségi tér.

Az első napot a városi könyvtárlátogatás zárta, ahol a vendégek megismerhették a megújított könyvtárat, a benne lévő mindennapos intenzív tevékenységet.

Másnap az előző nap előadói a konferencia résztvevőit csoportos megbeszélésre hívták. A résztvevők választhattak azon témák közül, amiket jobban át akartak „rágni”. A beszélgetések kiváló alkalmat nyitottak egymás szakmai megismerésére, a tapasztalatcserére, valamint a friss információk begyűjtésére. A beszélgetések után városnézésre került sor, amelyet a konferencia lezárása követett.
A program itt nem ért véget. Az udvarhelyszéki Szent László emlékhelyek után érdeklődő vendégek egy kiránduláson vehettek részt Homoródkarácsonyfalván, Székelydályán, Székelyderzsen és Bögözön. Ezt követően a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár által több éve megrendezett Nyitott Könyvek Éjszakája vette kezdetét. Meglepetésként a gyerekek számára a Hargita Megyei Kájoni János Megyei Könyvtár bábcsoportja lépett fel egy darabbal. A nyitott könyvek éjszakája változatos programmal várta a látogatókat. A rendezvény éjfél után záródott.
* * *
A konferencia résztvevői a következő településekről érkeztek: Barcs, Békéscsaba, Brassó, Budapest, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Gyimesközéplok, Kolozsvár, Komárom, Marosvásárhely, Parajd, Sepsiszentgyörgy, Siménfalva, Szabadka, Szeged, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Tatabánya, Topolya, Tusnádfürdő, Zenta.
* * *

Erdélyi iskolai könyvtárosok, akik részt vettek a konferencián:
  1. Borbé Levente - Csíkszeredából
  2. Dunkler Réka-Kinga - Székelyudvarhelyről
  3. Kelemen Rebeka - Parajdról
  4. Lakatos Tamás (kultúrigazgató és községi könyvtáros is) - Kászonból
  5. Kiss Károly - Sepsiszentgyörgyről

    Fényképek: Borbé Levente és Szabó Károly 


Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...