2018. szeptember 27., csütörtök

„Én is ott jártam, saját fülemmel hallottam...”







Idén a népmese napján egy kicsit szélesebb körben gondolkodtunk, mint az előző években. Nemcsak a magyar népmeséket, hanem a világ többi népének meséjét is szerettük volna ünnepelni. Így hívtuk meg iskolánkba Danny Bain mesemondót, aki különleges afrikai hangszerén (balafon) játszva mesél magyar nyelven egzotikus népek meséiből. 




Az ilyen jellegű mesélés fontossága abban áll, hogy a mai gyerekek átélhetik a mesélés ősi formáját, ami a mi kultúránkban is hasonlóképpen történt, de már ritkán találkozhatunk vele: a mesélő egy olyan személy, aki jelen van a mesélés során, a hallgatókkal közösen alakíthatják a mese fonalát énekükkel, odaillő beszólásaikkal, így a mesélés egy közösségi élménnyé válik, nem csupán egy előadás. 



A Danny Bainnel és meséjének hőseivel töltött idő különlegességét növelte a mese után következő hangszerbemutató, valamint egy afrikából származó perkúciós hangszer, a kashaka segítségével megtanult kis afrikai dalocska, amit együtt énekelt mindenki.




Dánél Hajnalka,
 könyvtáros
Petőfi Sándor Általános Iskola, Csíkszereda
 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...