2018. szeptember 24., hétfő

Kortárs román szerzők szemléje


Hiszem azt, hogy nem megy ki divatból az olvasás, a kézben fogható, lapozható nyomtatvány szeretete. Mert láttam, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában ötödik alkalommal megnyílt román nyelvű könyvvásárra – a Bookfestre – csoportokban érkeztek a fiatalok, akik legalább kézbe vettek egy-egy könyvet. Vannak számunkra is érdekes kiadványok, amelyeket érdemes elolvasnunk.

A rendezvényt több romániai városban is megszervezik, sőt Kisinyovba is eljut a Bookfest. A marosvásárhelyi szeptember 21. és 23. között várja az érdeklődőket. S ha kevesebb stand és látogató van, mint az ezt követő – nagyrészt magyar nyelvű – könyveket forgalmazó vásáron, az értő és érdeklődő közönség itt is kaphat érdekes kiadványokat, olvasnivalót. A magyarul is megjelent klasszikus és kortárs világirodalmi műveken kívül nagy a felhozatal azon román szerzők műveiből, akiket kevésbé ismerünk, ismerhetünk, mert magyarra még nem fordították le munkáikat, ennek ellenére hozzáférhetőek az erdélyi magyarok számára. Olyan köztudott és számunkra kevésbé ismert szerzők könyveit ajánlják, mint Andreea Paul, Mona Muscă, Simona Tivadar, Tatiana Niculescu, Marius Oprea, Marian Voicu, Bogdan Răileanu, Laura T. Ilea, Kocsis Francisko, Cosmin Bumbuţ és Elena Stancu, akik közül többen is dedikálnak. 

Iskolásoknak szánt kötetek, játékok és az egyik standon gazdag CD- és bakelitlemez-kínálat várja az érdeklődőket. Leginkább blues, rock és az 1960–70-es évektől napjainkig sikerrel színpadra lépő nagy együttesek, előadók arany- és platinalemezeiből lehet válogatni. Több olyan történelmi kötet – erre szakosodott kiadó kínálatában – is a standokra került, amelyek elsősorban Románia eddig kevésbé vagy másként ismert korszakát fedik fel. Érdekes kiadványok foglalják össze az 1945 utáni, eddig még nyilvánosságra nem kerülő dokumentumok nyomán bemutatott kommunista korszakot. Néhányuk elég izgalmas lehet számunkra is, hiszen a többség–kisebbség viszonyát elemzik többféle ideológiai szemlélet alapján. A szervezők szerint mintegy 50.000 kötet közül lehet válogatni olyan kiadók tárházából mint a Polirom, Humanitas, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, ART, Niculescu. 
Aki netán ez időben a Színház téren sétál, és szereti a könyvet, az olvasást, térjen be a Nemzeti előcsarnokába, biztos számára is akad érdekes olvasnivaló a polcokon. 
Vajda György




Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...